chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Ř jako řízek aneb nová knížka pomalu vzniká

4. 2. 2014 23:12
Rubrika: deníček

Ř jako řízek

Když jsem přemýšlela o názvu své druhé knížky, napadlo mě, že by to mohla být Abeceda mého života. A pak jsem si před spaním začala přeříkávat jednotlivá písmena abecedy a hledat, které slovo mě k onomu písmenku napadne, které mě nějak osloví a vyplynul z toho i zajímavý rozhovor s mým manželem. On by měl určitě B jako boty, T jako túra, M jako mapa, P jako pohorky, H jako hory, K jako kopec. Co by tam rozhodně neměl je moje dnešní slovo ŘÍZEK. Protože můj muž je tvor duchovní, kdežto já jsem pozemšťan se vším všudy. Mám ráda duchovní věci - třeba hudbu. Taková kniha to je hmota i duch zároveň. Co je ovšem ryze hmotné, je řízek. Jak říká můj švagr: kdyby kuchař obalil v trojobalu třeba hadr, tak to bude chutné. Ano, řízek nemusí být jen ten klasický vepřový či kuřecí. Dá se obalit sýr, celer, červená řepa, květák, dokonce bezový květ. Můj muž se rozzáří v přírodě. Kochá se mezi stromy, levituje u krásného výhledu. Naštěstí se řídí heslem, že "každý správný výlet má končit v hospodě." No, a tam, není-li zde příliš zakouřeno, se zase rozzářím já. Třeba nad řízkem. Jako by ke mně mluvil. "To pro tebe jsem takový krásně zlatavý. Dneska si mě po tom pochoadu zasloužíš. Už se těším, až bude v tvém bříšku." Manželovi o svém vnitřním dialogu s řízkem neříkám. Ale nejde nevidět mé zářící oči, když mi číšník ten vrchovatý talíř donese. V očích se zablýskne a ústa se sama roztáhnou k úsměvu. Manželovi stačí polévka a pivo. On už je totiž nasycen. Trošku mu závidím, protože má to svoje nasycení zdarma. No, budiž popravdě řečeno, právě řízkem manžel taky nepohrdne, ale rozhodně pro něj není jídlo takovou rozkoší jako pro mě. To je ostatně vidět i na fotkách. A ne jen na výrazu tváře:-)

Mohla jsem možná psát třeba o řepě, ale to už někdo napsal, dokonce

O veliké řepě. Takže, ať už je vepřový, kuřecí, krůtí či nevím jaký ještě, je řízek nejen slovem - jest pokrmem vpravdě lahodným, kterým se snad ani nedá přejíst. A vegetariáni, ať si osmaží třeba tofu.

 

4.2.2014

 

 

Zobrazeno 1228×

Komentáře

organo

Tak s Tvým mužem bych si rozuměla - já se taky radši kochám, než baštím :-)))

Krasnazena

Ale pak, Vendulko, u vás asi není velkou zásluhou půst ani štíhlá postava, že? Já dělám ráda obojí. Ale nebojím se přiznat, že pokud svačím, mám hned 5 radostí denně:-)))))))))))))))

organo

To je pravda, štíhlou postavu mám asi v genech a trávení nemám moc v pořádku, takže já jím málo spíš z tohoto důvodu a ne proto, že bych si tolik hlídala figuru.
Jsou třeba jídla, na která bych měla moc chuť, ale když vím, že by mně bylo zle, tak si ji radši nechám zajít.

Krasnazena

Neboj, Vendulko, v knížka nebude jen o jídle. Ostatně, někteří lidé si mysleli, že o vaření bude Papiňák.

organo

No to snad ne? :-))) Čekali něco jako Kuchařku?

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková