chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Puritánství?

5. 2. 2014 21:48
Rubrika: deníček

Pracuji jako knihovnice, což mi vždycky přišlo jako povolání vznešené. Můžu ostatní "připovzdělat", poučit, nabídnout literaturu kvalitní. Nedávno přišla kolegyně z knihkupectví, kde vybírala knížky, které do knihovního fondu koupíme. Postěžovala si, že tam nemohla najít nic normálního. Nastal totož boom erotické literatury, která často hraničí s pornem. V Krajské knihovně je na Padesát odstínů šedi velký počet rezervací. Knížku čtou pubescentky i důchodkyně. Do jedné knížky a je jedno zda to bylo Na hraně rozkoše nebo jak už se jmenovala, jsem nahlédla. Jsou tam sadistické praktiky, kdy je erotika popisována do nejmenších detailů. Kolegyně knihovnice, která o sobě tvrdí, že je nevěřící, mi sama řekla: "Víš, z čeho mám strach? Když si to ty třinácti, čtrnáctileté holky přečtou, tak si budou myslet, že je to normální a běžně takhle páry sex prožívají. A pak si budou myslet, že když to nedělají takto nejsou normální." Ano, nedělám si iluze, že by se o sexualitě v rodinách mluvilo. Nemluví se totiž skoro o ničem. Není čas.

      Uvědomila jsem si, že detailní popis sexu přitahuje, přitahuje naše pudy. Ale úplně se ztrácí závoj tajemství a intimity. Kolik žen je ochotno utratit 300 - 400 Kč za takovou knihu! A protože má Padesát odstínů šedi další dva díly, tak už je to docela pálka.

Sex do života patří a patří i do knih. Já oceňuji ten decentní. V písničkách dá milá milému šáteček nebo jablíčko či věneček a víme, o co jde.

Bojím se o mladou generaci, že bude předčasně stará. Vyzkouší rychle všechno - alkohol, sex. Velmi mě potěšil rozhovor s herečkou Zdeňkou Žádníkovou v časopise Ona Dnes. "Bereme s manželem sex jako vyvrcholení vztahu, a tak chcem vychovávat i naše děti."

Zobrazeno 5479×

Komentáře

somniferka

Tak nějaké, asi ještě ne všechny, úryvky z věčné ženy. K tématu, o němž jsem mluvila, se vyjadřují zejména první dva odstavce druhého (ii) příspěvku:
http://awmpblr.tumblr.com/post/75303830731/gertruda-von-le-fort-vecna-zena
http://awmpblr.tumblr.com/post/75800711828/gertruda-von-le-fort-vecna-zena-ii
Možná tam budou nějaké překlepy.

paaja

Pak to tady má vypadat. Jo, AIDS se u nás opět strašně rozšířil. Je to bič na takové jednání lidí.

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková