chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Evangelium dnešní neděle -

19. 6. 2013 22:21


19.6.2013

Evangelium této neděle o ženě, která přišla do domu celníka Šimona, a pečovala o Ježíše patří mezi mé nejoblíbenější.
Toto evangelium je takové "ženské" - muži prominou. Je v něm kus erotiky a obrovský kus lásky. Fascinuje mě, jak ona žena umí projevovat lásku. Ano, neznám hebrejské zvyky, ale co znám je ženino srdce. Ta srdce mohou býti různá, ale to jedno, svoje, čtyřicetileté, sílu lásky k muži, tu znám. A troufám si tvrdit, že i pokání jsem ve svém životě zažila a radost z odpuštění. Jak se asi dívali ostatní hosté na tu ženu zvláště ti, kteří věděli o její pověsti. Jak veliká byla její intuice! Ví, že Ježíš je ten, kdo ji může beze slov pochopit, kdo její lásku neodmítne a kdo jí odpustí. Velmi na té ženě oceňuji její odvahu a odhodlání. Ona se Kristu dává celá. Omývá jeho nohy svými slzami a suší je svými vlasy. Žena se Kristu dává zcela k dispozici. A my, ženy, které, jsme i dosti tělesné, vidíme v tomto vztahu velikou vášeň. A Ježíš si nechá sloužit, nechá se laskat.
Další věc, která se mi v tomto evangeliu moc líbí, je, jak umí Ježíš napomínat. Narovinu tomu Šimonovi řekne tohle jsi neudělal - vodu jsi mi nepodal, na tmto jsi zapomněl. Toto já neumím - v klidu napomínat lidi a říkat, co se mi nelíbí. Bojím se, že se znelíbím. On mě přece pozval, tak ho nemůžu kritizovat.
Pane Ježíši Kriste, děkuju Ti, že nás ženy pozvedáš, že chápeš naše city, hloubku našeho srdce. Chápeš touhu po mužích, touhu být úplně přijata, schopnost být vydáné jedině tehdy, pokud jsme chráněny a milovány. Netoužila ta žena, prostitutka, celý život po tom, najít muže, který ji bude milovat pro ni samu? Muže, kterému se bude moci odevzdat beze strachu, před kterým se nebude muset bát plakat, být něžná.
Ty víš, Bože, je obrovský rozdíl je mezi sexem z lásky a mezi znásilněním. Jak tentýž akt může být jednou hrůzným sobeckým činem a jindy bohoslužbou. Děkuju, že jsi nás stvořil jako muže a ženu a že i přes ty strašlivé bolesti smíme aspoň v některých vztazích zahlédnout odlesk veliké lásky. Amen.

Zobrazeno 1308×

Komentáře

margotka1

Lidunko, napsala jsi to moc krásně, je to přesně tak... díky

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková