chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Chatrč

27. 4. 2010 17:44

Wm.Paul Young – Chatrč – Knižní klub 2009

 

Pokud je na knize nápis bestseller, nemívám k ní obvykle důvěru. Když se vám ale v jednom dni přihodí, že se vás tři dobří přátelé zeptají, zda jste už četl Chatrč, tak na tom asi něco bude.

            V první části sledujeme příběh americké rodiny, která si vyjela na víkend. Stala se ale strašná věc, nejmladší holčička záhadně zmizela. Rozbíhá se pátrání a policie zjistí, že byla Missy zavražděna. Tatínek Mackenzie se s touto událostí nemůže vyrovnat a zanevře i na Boha. Pak se objeví záhadný lístek – pozvánka do Chatrče, kde zřejmě Missy zahynula. Na pozvánce je podepsán „Táta“.  Mack velmi váhá, zda tam jet, ale vydá se.

            Druhá část knihy může evokovat fantasy literaturu. Ve skutečnosti je hlubokou teologickou výpovědí. Nikdy jsem se nesetkala s tak citlivě a zajímavě zpracovanou křesťanskou teologií v beletristické knížce. Mack se postupně setkává s Tátou, s Ježíšem,  se Sofií a Saraju. Prožívá fantastické dobrodružství. Mnohé začíná chápat. Setkává se se svým zesnulým otcem, který mu hodně ublížil.

            Knížka zpracovává velmi čtivým a neotřelým způsobem poselství křesťanství, zabývá se problémem bolesti a odpuštění. „Žít nemilován je, jako když ptákům zastřihnou křídla, a zbaví je tak jejich schopnosti létat.“

            Chatrč je knížka, kterou nejprve zhltnete, pak by si ale zasloužila „abyste ji přežvykovali“, o jejich hlubokých myšlenkách přemýšleli a její lahodná slovavychutnávali a uskutečňovali.

 

Ludmila Křivancová

Zobrazeno 6307×

Komentáře

elektronka

Chatrč jsem prakticky zhltla...příjemné, čtivé, jemné, určitě hojí rány a přibližuje Taťku těm, kdo necítí, že je blízko a je osobní a má mě i tebe obzvlášť rád;).. do půlky jsem se rozplývala a pak přišly okamžiky, kdy jsem musela přemýšlet a uvědomit si, že je to fakt jen bestseller..a trochu kriticky se na to dívat...např. pokud se nepletu, tak názory na církev..s tím bych se neztotožnila...přesto vřele doporučuji..je fajn připomenout si, že ON je stále s námi a uvědomit si další cenné myšlenky, které tam jsou...plánuji si ji podruhé přečíst a snad i pár věcí vypsat:)

Ivka-Iva-el

Jojo, kniha super. Autor není katolík, tak ten pohled je prostě jeho. Ale jinak jeto super kniha! (Akorát je nebezpečí, že si člověk může zúžit pohled na Boha podle této knihy. Ale jinak osobně doporučuji :-)

Zobrazit 17 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková