chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Vražda hudbou

9. 11. 2020 14:31
Rubrika: zamyšlení

Můj manžel je pravidelným posluchačem dechovky na Českém rozhlase Plzeň. Já jsem chodila do hudebky 10 let na housle, hraju na kytaru a poměrně dobře zpívám. Když nastane „jeho“ hodinka mezi 17. a 18.hodinou, opouštím místnost a jdu dělat cokoliv jiného. Nemám nic proti dechovce jako celku: Moravanka a Mistříňanka jsou špičky. A jen pro zajímavost: nedávno jsem se dozvěděla proč. Luboš Xaver Veselý měl ve svém talk show Jana Slabáka z Moravanky a zeptal se ho: „Pane Slabáku, u poslechu dechovky se nemůžu zbavit dojmu, že většina hraje falešně. Jak jste to udělal, že Moravanka hraje bezvadně? „Odlákal jsem hráče z renomovaných orchestrů.“, odvětil pan Slabák. Aha! Tak to pak jo! 

            Některé kapely zvládnu nějak „zkousnout“, což je ovšem opravdu silná káva – to je poslech Myslivecké kapely Atlas. Nejen, že hrají falešně, ale z textů se mi dělá nevolno (a to říkám velmi jemně). Například taková Srnčí svíčková – to je pane pošušňáníčko! Myslivec jde lovit, musí se přikrčit, aby srnečka nevyplašil, kost se mu vzpříčí v krku a přežere se té srnčí svíčkové – toť v krátkosti text této duchaplné písně. Kapelu Atlas hrají na ČR Plzeň několikrát týdně, poněvadž má svůj fanklub. Tu má Karel sedmdesátku, Maruška pětašedesát, no pořád někdo slaví. 

            Chápu, že ne každý bude fanouškem Beethovena, Bacha nebo Dvořáka. Ale co je moc, to je příliš. Já vím, nemusím to poslouchat, můžu utéct, protože nemáme garsonku. 

            Ale řekla jsem mému muži, že kdyby mě chtěl zabít beze zbraně, stačilo by zakoupit CD této lidové kapely, nasadit mi sluchátka, rozpálit to na plný koule a svázat mi ruce. Zemřela bych možná už po první skladbě. Nebo bych byla po poslechu celého CD psychicky narušená a ani nejlepší antidepresiva by mě už nedala dohromady.:-)))))))

            Jste-li trochu hudebně nadaní a chcete vyzkoušet, co je v dechové hudbě amatérů možné, doporučuji na youtube najít Mysliveckou kapelu Atlas a zaposlouchat se do jejich Srnčí svíčkové či jiných kvalitních hitů. Vy citlivější, mějte blízko toaletu…..

Zn.: Mít hudební sluch a vkus není vždy výhra. Ostatně i v mnoha kostelích člověk trpí…..

                                               

Zobrazeno 1367×

Komentáře

LuKoty

@Lidu, stejne tak trpim ja, kdyz vidim velky nesourod barev, at uz na obleceni ci u nekoho doma...a ten dotycny by mohl byt treba sportovec a trpet pri pohledu na muj styl behu ale umirajici kachna nebo pokus o kotrmelec :D at ziji esteticke vychovy :)

Krasnazena

Jo, jo, Luci, každý máme něco.

LiduškaŠ

Ja se dechovky musím zastat- na plese jsme si vždy nejlépe zatančili právě na ní. Je to hudba id stdce. Uznávám ale, že ne všichni interpreti jsou poslouchatelní. Jako v každém stylu.

Zdendanda

@LiduškaŠ No, ono je rozdíl, když to člověk slyší v sále, kde se leccos ztratí, po pár skleničkách vína (které k plesu patří) a při tanci, a když to poslouchá zcela střízlivý doma (navíc často z nahrávek diskutabilní kvality). :)

Krasnazena

Já mám kvalitní dechovku na tanec ráda - ale když hraje kapela opravdu hodně falešně a ještě má neskutečně přiblblé texty, tak to je na mě prostě moc....

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková