chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Jak jsem uvěřila v přátelství mezi mužem a ženou

12. 7. 2020 20:03
Rubrika: vztahy

Jak jsem uvěřila v přátelství mezi mužem a ženou

Byla středa a do knihovny vstoupil sympatický muž v mém věku.

„Dobrý den, můžu si to u vás prohlédnout? Já vždycky, když přijedu do cizího města, jdu se podívat do knihovny.“ (Vzácný úkaz!!!!!)

Zeptala jsem se, zda nechce nějak pomoc s výběrem knihy. Zaregistroval se a já podle toho věděla, že je ze Semil. No a Semily, město nemilý, to bylo bývalé naše okresní město, když jsem bydlela v mém rodném Studenci. Dali jsme se s M. do řeči a zjistili, že šéfa mu dělával můj spolužák ze základky! Nabídla jsem mu kávu a milý M. se zdržel asi tři hodiny. Povídali jsme o všem – a to doslova – o knihách, výstavách, sportu, zdravé stravě, manželství, vztazích v rodinách.

„Jé, ty už budeš zavírat, viď? Tak já zítra zase přijdu. Říkala jsem si, no: přijde, přijde, nepřijde, nepřijde. Někteří zaměstnavatelé dávají svým pracovníkům dvoutýdenní lázeňské pobyty jako benefity. Do Jeseníku jezdili dopraváci a horníci. To byl i případ M. Říkal, že je rád, protože je workoholik, a tady prostě odpočívat musí. Chodil na procedury, na procházky. 

Čtvrtek – přišel. Zase tolik společných témat k povídání. A když mi muž řekne, že poslouchá klasiku, tak tedy zjihnu. Myslím, že v populaci je padesátiletých mužů, kteří by poslouchali klasickou hudbu, tak 2 – 3%. M. zkrátka patřil mezi lidi, které já označuju jako „plnokrevné“. Existuje skupina „zvířátková“, která se vyznačuje tím, že potřebuje jíst, spát, vylučovat a většinou mají i sexuální pud. Další skupina jsou lidé, kteří mají pár přátel, třeba jeden velký koníček, ale nepociťují žádné nutkání rozvíjet se, vzdělávat, cestovat, pracovat na sobě. No a pak je „ta moje plnokrevná“ skupina. Lidé, se kterými je radost být a mluvit. Vyznačují se tím, že jdou pořád dopředu, neustrnuli – třeba se v padesáti dají do studia čínštiny, začnou chodit hudebky na bicí, šetří na cestu do Kanady, atd., atpod.

            M.přišel i v pátek. Byli jsme si vzájemně sympatičtí. On mi řekl: “Ty jsi mimořádně upřímná a zajímavá žena.“ V hovorech jsme se dostali i na smysl života, svěřili jsme si, jaké karamboly jsme už v životě prožili, co nám dala a čím nás poznamenala výchova rodičů. Ani jsme si nevyměnili telefony. Ale při rozloučení jsme se objali a oba jsme myslím cítili totéž. Tohle setkání, tyto tři dny pro nás byly obrovským darem a obohacením. Aleluja. 

 

 

                                                                                                                      12.7.2020

Zobrazeno 1143×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková