chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Ekologické střípky

22. 5. 2020 12:57
Rubrika: zamyšlení

V poslední svou letech, kdy velmi málo, prší a poté, co jsem viděla fotky moře plné plastů, jsem "přidala" na aktivitě. Mám manžela, který dělá posudky na životní prostředí a ekologie je mu vlastní.  Moje švagrová otevřela s kamarádkami obchůdek Zváženo, kde nepoužívají plasty, a ve Varech je podobný obchod Noplastico.

      Tak bych se ráda podělila o takové malé kroky a vychytávky - třídíme odpad a teď ještě víc - biodpad nosí manžel do přírody, třídíme i obaly od konzerv. Je opravdu nehorázné, že splachujeme záchody pitnou vodou. První, co je myslím třeba udělat - ekologické splachovadlo. Nestydím se říct, že když jde na WC jeden, jde i druhý a pak teprve spláchneme. Když si myju vlasy, chytám vodu do kbelíku.

      Místo tampónů na čistění pleti, používám takovou mořskou houbu, kterou stačí vymáchat v horké vodě. Kupuju drogerii Dedra, nebo stáčenou v tom eko obchůdku. Co mě skutečně nadchlo, jsou rozložitelné igelitové pytle do odpadkových košů. Tento týden jsem si koupila houbičku na nádobí, která se má po týdnu vyprat. Kamarádka mi ze záclon ušila pytlíky na pečivo a zeleninu. Bublinkové obálky, ve kterých nám chodí do práce knížky, používáme nejméně dvakrát. Koupila jsem jídlonosič a nenechávám si jídlo z restaurace pro manžela dávat do jednorázových obalů. V ekologickém obchůdku si z velkých skleněných nádob člověk naváží buď do papírových sáčků nebo do sklenic. Nesnáším okurky v igelitu. 

        Začala jsem používat přírodní deodorant. Když si čistím zuby, nikdy nenechávám puštěnou vodu. (U toho si vždy vzpomenu na papeže Františka, který o tom mluvil). 

         Nejsme žádní ekoaktivisté, ale opět se mi vybaví citát Matky Terezy: "Nemusíme dělat velké věci, ale malé věci s velkou láskou."

Zobrazeno 2581×

Komentáře

Rybička

Mam to podobně a jsem rada, ze se to částečně naučil i manzel s rodiči..

deFlegmatique

"biodpad nosí manžel do přírody"

Ech, no nevím, jestli je to zrovna záslužná činnost. Pokud máte zahradu, tak bych doporučoval vlastní kompost.

"Když si čistím zuby, nikdy nenechávám puštěnou vodu. (U toho si vždy vzpomenu na papeže Františka, který o tom mluvil)."

Někoho k tomu vedou rodiče od dětství, jiné papež. :-) Tuhle poučku jsem nechápal už ve školce, kde ji do nás hustili a mi přišlo divné, že by vůbec někdo tu vodu nechával puštěnou, jako proč?

(Dnes jsem to dotáhl ještě dál - nečistím si zuby.)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková