chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Stará žena

8. 10. 2019 15:19

Ta stará žena hodně zhubla a občas pláče. Často si neví rady a je zmatená. Zdá se jí, že ve zprávách pořád říkají ty samé věci. Stěžuje si, že nemůže spát. Už nepeče dobroty, už se nesoustředí na čtení. Nemyje si vlasy tak často jako dřív. Častěji jí něco rozzlobí a ona se rozčílí. Už toho moc nezvládne a to jí zlobí. Zdá se jí, že jí málo voláme a málo navštěvujeme (téměř každý víkend tam někdo je, jenom ona si to nepamatuje). Leccos už jí bolí a je nemotorná. 

       Ale hodně se modlí - breviář, růženec, v kostele se cítí nejlíp. Děkuje za svého Pepka, se kterým žije už 62 let. Vytrhávala jsem jí chloupky na bradě, přece jen jí není jedno, jak vypadá. Ta žena mě učila chodit, mluvit, modlit se. Učila mě mít ráda lidi, rozlišovat dobro od zla. Učila mě vařit, prožila se mnou moji ošklivou psychózu v 17 letech. Byla tak jiná než já, že mi někdy nerozuměla. Čekala na narození svého prvního dítěte skoro 14 let. 

        Ta stará babička, věchýtek, žena, kterou bolí koleno a žíly, která se rozpláče, když něco poplete, ta žena - to je moje maminka. 

         Když jsem trhala  šípky a párkrát se pořádně píchla, vzpomněla jsem si na ni - jmenuje se Růženka. 

Zobrazeno 2425×

Komentáře

voda-zpívající

Krásně napsané.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková