chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Hraběnka Emílie

14. 9. 2019 16:43
Rubrika: zamyšlení

Od pondělí jsme opět v lázních ve svém milovaném Jeseníku. Ke stolu nás servírky posazují náhodně podle příjezdu. Tak jsem seděla s Emilkou a Maruškou. Paní Emílie byla asi nejelegantněji oblečenou dámou z celé jídelny. Nosila krásné různobarevné halenky od švadleny, měla upravené vlasy i nehty. Když jsme si trochu víc popovídaly, zjistila jsem, že plete krásné rukavičky z bavlněné příze - černé nebo béžové. Tak jsem si ty béžové od ní koupila. Pro ni je pletení terapií. Před 18 lety jí úplně náhle zemřel syn. Taková rána se nikdy nezahojí úplně. Ale když Emilka plete, musí počítat oka a přemýšlet a na chvíli zapomene na svůj zármutek. Dnes z lázní odjela. Včera jsem si oblékla své nejlepší šaty, které tu mám, nalíčila se, ozdobila rudým šperkem, obula střevíčky, nasadila si rukavičky a jako dáma jsem vkráčela do jídelny na večeři, abych Emilce udělala radost. 

          Rukaviček si skoro nevšimla, ty jsem jí musela připomenout. Ale pochválila mi můj šperk. S Maruškou, která sedává po mé levici a je již také důchodového věku, jsme se shodly, že si Emilku umíme představit jako hraběnku, která vsedne do kočáru, taženém párem běloušů a ujíždí na projížďku. 

         Paní Emílii je totiž neuvěřitelných 87 let. Uvědomila jsem si, že na upravenou ženu, je hezký pohled v jakémkoliv věku. Měla zlatý řetízek, náušnice, prstýnky, ale hlavně se jako dáma chovala. Nikdy na Vás nezapomenu, Emilko, a díky Vašim rukavičkám budu vědět, že stojí za to chovat se jako dáma. 

Zobrazeno 1056×

Komentáře

Meruňka

Moje babička byla podobného ražení - až do svých 89 let.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková