chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Dorůstání do jména Ludmila

16. 9. 2019 7:05
Rubrika: zamyšlení

Při křtu jsem obdržela jméno Ludmila - po tatínkově sestře, která umřela jako mladá. Když jsem někde na střední škole řekla, že jsem Ludmila, sestra je Anna a brácha Josef, bylo téměř jasné, že jsme katolíci (chodila jsem do školy v Kolíně na konci 80.let). Jméno Ludmila má mnoho variant a teprve nedávno jsem se dozvěděla, že ve starověku byl nejprve Ludmil - muž. 

        Ludmila má svůj úkol už vložen do jména - má býti lidumilou, člověkem, který je u lidí oblíbený, kterého mají rádi. Byla to kněžna, která se nebála vystoupit z davu a stát se křesťankou, když kolem byli samí pohané. Dlouho jsem dorůstala do toho, aby se mi líbilo, když mi někdo řekne: "Ludmilo". Dnes mi to zní vznešeně a lépe než: Lído". Doma mi říkali "Lidu", což je vlastně zkrácená forma Lidušky. Někteří mi dnes říkají "Lidunko". Ale nejvíc se mi líbí "Ludmilko." Býti Ludmilou není pro mě někdy lehké, protože mám v sobě opravdu touhu všechny lidi milovat a také býti milovaná. A to prostě možné není. A třeba je to i ten osten mého jméno - nebudu pro všechny milá, někomu budu protivná, někomu lhostejná. Jako velmi krásná jména se mi jeví Bohumila a Bohuslava - to jako kdyby bylo ještě o úroveň výš.

       Chtěla bych být podle vzoru své patronky ženou vznešenou, vnitřně krásnou a jako sv. Ludmila bohatou dobrými skutky. Amen.

Zobrazeno 1655×

Komentáře

Leňouš

@krasnazena : všechno nejlepší, hodne zdraví a pokoj do srdce.. . Žehnám... +

dromedar

"Chtěla bych být podle vzoru své patronky ženou vznešenou, vnitřně krásnou a jako sv. Ludmila bohatou dobrými skutky."

Já mám rád hlavně ty posmrtné
https://www.signaly.cz/dromedar/prispevek/722319

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková