chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Rána slovem je horší než rána mečem

2. 8. 2019 7:36
Rubrika: vztahy

Mám kamarádku E., která má čtyři kluky. Je mi jasné, že nemají zrovna na rozhazování. Občas jsem jim po Kryštofovi přinesla nějaké oblečení. Ptali se, jestli za to něco chci, tak jsem řekla "pistácie pro Kryštofa". Má je moc rád. Včera jsem u kamarádky M., která je z docela dobře situované rodiny a má tři kluky, vyzvedli 6 tašek oblečení a bot. Zeptala jsem se E. jestli něco pro kluky nepotřebuje. Ona mi odpověděla,že spoustu věcí na kluky dostává zadarmo a na moje kšefty není zvědavá. Ona tím myslela ty pistácie!!!,  Které ani nebyly pro mě ale pro Kr. Strašně mě to včera zabolelo. Když dáte někomu skoro novou bundu a parádní trika, tak bych mu dala aspoň čokoládu. Nechci se urážet, ale bere to člověku chuť pomáhat. Jedete vlastním autem k té kamarádce M,, která několik hodin třídila skříně a poctivě vybírala hezké oblečení, kamarádce E. bych to donesla v batohu a ona zareaguje takto. Kdybych po ní chtěl peníze a dala si je do vlastní kapsy.! Ale tohle  mě tedy bolelo moc. Kdyby mi napsala: "Ne, děkuju nic nechci." , udělala by líp. Teď je mezi námi opravdu velký bolák. Inu, jak říká můj muž:" Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán."

Vězte, moji milí, že ještě pořád existují lidí, kteří dělají věci nezištně. Ale zase, když se mě někdo zeptá, "co za to chci," popravdě odpovím. Vím, že jsem extrémně citlivá na slova: na ta krásná i na ta hrubá a zraňující. Ale co nadělám. Asi ne ne nadarmo jsem knihovnice a spisovatelka. A ještě mám k vám velikou prosbu, sama už jsem se poučila - vážné věci a konflikty nikdy neřešte esemeskami.. Pokud nemám odvahu aspoň zatelefonovat, když už to nejde mluvit tváří v tváří, tak pak raději nic. V psaním slově nejsou emoce, nevidíte, jak se člověk tváří a nonverbální komunikace je velmi důležitá. 

Zobrazeno 1227×

Komentáře

langer-hans

Lidu u nás se taky říká pro dobrotu na žebrotu... Lidu, Ty jsi anděl a to, že máš tak široké srdce a jsi vnímavá k ostatním znamená, že ŽIJEŠ opravdově. I zranění je občas "dar". možná i jen proto, že děkuješ za Ty, které máš opravdově ráda a kteří by Ti to nikdy neudělali.

Krasnazena

@langervíš, jeden kněz mi jednou napsal, že naše obdarování jsou zároveň prokletím.Je to na zamyšlení a už mi to asi víc došlo. Já prostě musím pracovat na své obraně.

Heléné

@Krasnazena Snad měla jen den blbec. Vždy se snažím za špatným jednáním vidět člověka, kterému se zrovna něco špatného stalo. Do člověka nevidíš. A kdyz ne, tak je na tom asi tak blbě, že nemá ani na pytlík pistácií🤷‍♀️

Krasnazena

@Heléné - blbý je, když Ti to někdo napíše před spaním.

Heléné

Chápu a znám☹

Lucie_J

Pro me bylo kdys zjištění, že rodina pomoc nepotřebuje a radši mi to neřekne taky zajímavý zjištění. Nepochopila jsem, proc mi to přímo nemůžou říct. Z taktu? Radši mám jasnou odpověď ano/ne

Ivka-Iva-el

No ono záleží na forme, jak se to poda.

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková