chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Dopis tatínkům

10. 7. 2019 18:47
Rubrika: vztahy | Štítky: táta a dcera , pochvala , vzhled

 

Milí tatínkové,

bylo mi letos 48 let a mému tatínkovi 86. Chtěla bych vám napsat jako žena a sestra. Tatínek se na nás, děti,  moc těšil, protože jsem se já jako první dítě narodila až po 14 letech po svatbě. Bylo vidět, jak velkou z nás má radost. Těžce pracovat jako natěrač. Ale když měl volno hrál si s námi, blbnul, věnoval se nám. Byl nám příkladem muže, který se modlí. Dodnes si pamatuju, jak to fascinovalo moji nevěřící kamarádku, když viděla mého tatínka Josefa na kolenou. Po mě se narodila ještě sestra a bratr. Chtěl z nás holek vychovat řádné ženy - chytré, ochotné, hodné. To se mu myslím povedlo. Ale nikdy nám neřekl, že jsme hezké či že nám to sluší. Když jsme třeba měly nové šatičky, shodil to výrokem: "To máš hezké pyžamo." Byly jsme jeho milované dcerky, ale nebyly jsme jeho princezny. Moc vás prosím, chvalte své dcery. Tatínek je ten první, kdo v dceři buduje sebevědomí, kdo jí učí vztahu k mužům. 

Nikdy jsem nevěděla, že jsem hezká. Byla jsem vždycky oplácaná, ale mám krásný obličej, oči a vlasy. Teprve nedávno mi kamaráda řekla: "To je přece jasné, že jsi hezká." Možná to bylo jasné těm okolo, mně ne. A vyvinul se z toho komplex. Moje nádrž lásky pořád není plná, jako kdyby tam byla díra, kterou uniká to, co do ní druzí vkládají. Tatínek nepovažoval za důležité hodnotit náš vzhled. Oba se s maminkou báli, abychom se sestrou nezpychly. Ale my to potřebovaly slyšet kvůli svému sebevědomí. Dívka díky tatínkovu povzbuzování vnímá, že je krásná i pro Boha, že ji stvořil ke svému obrazu. 

Po letech jsem se zúčastnila semináře s Jeffem S. s názvem Otcovo srdce. Můž z mezinárodního týmu, který se za mě modlil, stále jen opakoval: "Are you beautifull." Slzy mi tekly asi hodinu. 

Pak mi jeden kamarád řekl: "Jsi nádherná." A jiný: "Máš krásný zadek." Kdyby ti chlapi věděli, jak obrovskou službu pro mě těmito větami udělali. V mých pětačtyřiceti přišla proměna. Začala jsem se lépe oblékat, kupovat si šaty a sukně. A jsem moc ráda ženou.

Chvalte své holčičky. Obdivujte je, když se před vámi nakrucují ve svých šatičkách, mazlete se s nimi a říkejte jim, jak moc je máte rádi. Děkuju.

Zobrazeno 2134×

Komentáře

langer-hans

LIDU, krásně napsané. Jsem moc ráda, že Alžbětku tatínek obdivoval.

Krasnazena

Šiřte jak libo.

Heléné

Tak to jsme měly smůlu, jak tedy budovat seběvědomí po letech?

langer-hans

Heli, musíš sebe prijmout sama. Nikdo to za Tebe neudělá. Ani manžel.

Krasnazena

Já se chystám vypsat si z Písma hezké věty, které o mně říká Hospodin.

Tessi

A ještě je horší, když táta dělá velké rozdíly mezi dcerami a porovnává své dcery, např. která je mu víc podobná je mu milejší a pod. ... To nadělá takovou paseku

Krasnazena

@Tessi - ano, přesně.

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková