chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Lékaři a moc

12. 4. 2019 20:47
Rubrika: zamyšlení

Je více povolání, kde lidé, pokud chtějí, mohou dávat najevo svou moc. Stačí takový řidič autobusu, který staré babičce o holi frnkne rovnou před nosem. U učitelů by to bylo na dlouhé povídání. Ale je tu profese, kde jde o zdraví a o život, a to jsou lékaři. Chci říct, že mám obrovskou výhodu, protože jsem našla komunikativní praktickou lékařku, moudrou gynekoložku, psychiatra, u kterého mě posílí už setkání s ním, a zukařka je mou věřící kamarádkou, ale..... Někdy musíte ke specialistovi, třeba na oční nebo na kožní nebo na chirurgii s úrazem. A tam občas tvrdě narazíte. Jsem psychicky labilní, je to tak a moc s tím neudělám. Zamračení, přísní lidé na mě působí nepříjemně. Co je ale horší, když objevíte lékaře, který vás bere jako pracovník u pásu svoje součástky. Zjistíte, že existují lékaři, kteří vás sice léčí, ale vyléčit vás nechtějí, protože by přišli o body, a tudíž o peníze. 

      Po svém návratu z hospitalizace na rehabilitačním oddělení jsem se ošklivě osypala a hodně to svědilo. Do toho jsem dostala virózu a fakt mi bylo docela ouvej. Praktická lékařka mi řekla, že jde asi o nějakou alergii, dala mi mast a dithiaden. Ale pupence se šířily vesele dál a svědily čím dál víc hlavně v noci. Tak jsem v pondělí hned ráno naklusala na kožní ambulanci v nemocnici. (Vím, že stanovování diagnóz u kožních onemocnění je dosti obtížné, občas mně jako laikovi připomíná věštění z koule.) Opět závěr, že je to asi alergie, pod prsy plíseň a až se výsev zahojí, uděláme biopsii, zda se nejedná o lupénku. Trochu v zoufalství jsem o svém trápení napsala na FB a za chvilku telefon. Kamarádka, zdravotní sestra ve věznici, si nechala poslat fotky mé vyrážky a řekla mi, že se na 90% jedná o svrab. Celý týden se tedy svrab neléčil tak, jak měl a zákožka svrabová si vesele hodovala na mé kůži. Tož tedy v úterý opět k praktičce a ta potvrdila, že je to "svrab jak vyšitý." S Jendovou pomocí jsem se celá namazala mastí Infectoscab a těšila se, že ráno už bude líp. Nebylo a moje stehna, boky a podkolení vypadají příšerně. 

      Včera tedy návštěva lékařky č. 4. Chtěla mě poslat do nemocnice. Ta kamarádka, zdravotní sestra, mi poradila, že jako dtuhý krok se používá k namazání sirná mast. Tak jsem to paní doktorce řekla, ta ale odvětila, že by to už nekombinovala. Asi opodstatněně mi předepsala kordikoidy proti zánětu. Nechci býti za fňuknu, ale když konečně povolí bolesti zad, vy se těšíte na návštěvu u rodičů, setkání s přáteli a dostanete svrab a virózu, tak vás rady "Jobových přátel", že rakovina je horší, fakt moc nepovzbudí. Dnes mám konečně dojem, že nastal obrat. 

      Když mi ale magistra v lékárně při vyzvedávání léků řekla: "Proč vám paní doktorka nenapsala sirnou mast? Tyhle léky tiší přízaky, ale nehubí tu zákožku." V tu chvíli se mi u té přepážky fakt chtělo brečet nebo řvát. Já jsem přece laik, jsem knihovnice, která se snad trochu vyzná v knihách, ale rozhodne se nikdy nezajímala o to, jak se má správně líčit svrab. 

      Kolegyně měla divný útvar v puse - dva roky jí lékaři tvrdili všechno možné, než jí poslali na to správné vyšetření a zjistili, že je to rakovina. 

       Ano, mají nad námi moc a ta se dá ošklivě zneužít. Někdy je to neúmyslné, jindy "do nebe volající".

Zobrazeno 6159×

Komentáře

PetraO

Liduško, hodně sil! Tuhle kalvárii ti fakt nezávidím... zvlášť když je člověk vyplašený co se to děje...

majkiii

Drž se! Chápu, že to musí být vysilující...

sýkorka

Liduš, rozumím...poslední dobou mám své zkušenosti s přístupem doktorů (a čekám, jak to bude pokračovat dál..), však víš...empatie je základní vlastností, která našemu zdravotnictví chybí moc a moc...

zuzankie

Ano, to je s čím se potýkám já. Resp. potýkala. Mám oční, která se mnou jedná přesně takhle, jako se součástkou u pásu. Několikrát jsem si jí přišla stěžovat na bolesti oka, nezajímala se, jaké bolesti to jsou, viděla sekreci (tu tam mám z úplně jiného důvodu, prostě je to taková reakce), kterou považovala za zánět, který tam vlastně ani nebyl. Oko mě bolelo )úplně jinak, než štípavě, pak bolest přešla do té hlavy. Za oční jse věděla, že už nemá cenu chodit, tak jsem to zkusila u praktické a od neuroložky se dostávám na ORL, kde mi snad v pondělí pomůžou. Jak u praktičky, tak u neuroložky jsem si vůbec nepřipadala jako součástka na páse, naopak, obě hledaly řešení, neuroložka pro případ, že by si ušař nevěděl rady po zbavení nálezu a problémy by přetrvávaly dál, navrhla další alternativu.

Terka-8-8

Svrab jsme měli jednou zavlečený z nemocnice doma. Mamka je sestřička, tak naštěstí věděla co s tím. A taky to díky Bohu bylo v zimě. Všichni jsme se umyli nějakým speciálním mýdlem a namazali mastí, všechno textilní jsme naházeli na hromadu (svrab v mrazu nepřežije a drží se ve všem textilním) a na víkend odjeli. Bez "jídla" prý totiž svrab déle jak dva dny nepřežije. :-) byla to ale dost fuška se ho zbavit... Držím palce...

Mindie

(Ten like znamena ze su rada ze vim co kdyztak s tim O:-)

Terka-8-8

Mráz teď sice není, ale zkus alespoň vyměnit ložní, vyprat ho (a použité oblečení) na vysokou teplotu, třeba 50-60 stupňů a pak vyžehlit. Taky by to mělo pomoct.

Lucie_J

My máme takovou dětskou doktorku. Fakt..... Lidu napiš to nějak veřejne? Třeba by to mělo hodne bodů a něco se s tímto dělo. Kvůli tomuhle jsem se dala na bylinky, všechno nejde ja vím, ale takový situace jsou katastrofa.

Klotylda

Zajímavé téma_zneužití moci_a možná jsou i povahy_ které jdou právě do té profese, kde budou moci zneužívat moci. A co učitelé?

PetraO

@Klotylda: učitelé jsou v článku také zmíněni s tím, že by to vydalo na samostatný článek (a určitě ne jeden).

organo

Tak to jsou hodně drsné zkušenosti... Já díky Bohu marodím minimálně, návštěvy u lékařů tudíž velmi zřídka. Teď jsem častěji byla kvůli kolenu u ortopeda a před tím několikrát u praktické lékařky, ale ani proti jednomu nemohu říct půl slova. Snaha, zájem, vlídné přijetí. Asi mám štěstí na lidi. Stačila mi kdysi před dávnými lety sestra na gynekologii, která mi při vypisování karty pořád vnucovala svoji teorii, že jsem těhotná - že to zná... Jakmile přijde mladá žena s tím, že má hodně opožděný menses, tak je prostě těhotná a basta. Marné všechno vysvětlování, že prostě VÍM, že těhotná nejsem! Kdepak. Tak jsem jí pak při odchodu od dr. s gustem ukázala v kartě jistou kolonku, která nade vší pochybnost její teorii vyvrátila. :-)
Liduško - přeji hodně sil a brzké uzdravení!

Hannie

Jsem učitelka... 🤔

Klotylda

Tedy: Zneužití moci v pomáhajících profesích z pohledu učitele:-)

PetraO

Ono je to jedno, jestli je někdo učitel, lékař, řidič autobusu... Zásadní je, aby byl slušný ke všemu a ke všem a svoji moc nad lidmi, kteří jsou mu svěření/v jeho rukou, nijak nezneužíval proti nim.

Hannie

@PetraO asi tak, myslím, že je potřeba určitá míra autority, aby to fungovalo a byl v tom nějaký řád. Ale ten Vámi zmíněný aspekt pak ovlivňuje projevy a formu

PetraO

@Hannie: určitě ano, proti autoritě nemám nejmenší, jinak by děti, které jsou vychovávány mnohde ve stylu "máš práva" prakticky na cokoliv, by učitele převálcovali hned. Já jsem měla na mysli spíše to, aby učitel nebo kdokoliv jiný nejednal stylem: "Tak, já jsem silnější, mám nad tebou moc, takže ti to dám pěkně sežrat". Prostě se jeho jednání nezvrhlo v zasednutí si na nějakého žáka/pacienta apod. jen proto, že mu nastavuje zrcadlo, má v očích učitele apod. to, co jemu se podle něj nedostává (krása, nadání, osobní kouzlo, movité rodiče)...

Hannie

A to je právě ten aspekt a forma, kdy se něco zvrtne a z průvodce stává drab

Zobrazit 17 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková