chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Adventní paradoxy

6. 12. 2018 14:44
Rubrika: zamyšlení

Přejeme si s přáteli požehnaný klidný Advent. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že právě v Adventu se na nás valí spousta povinností. Souhlasím s tím, že "jaké si to uděláme, takové to máme." Ale.... Nežijeme ve vzduchoprázdnu nebo v klášteře. Žijeme v tomto světě - když si pustíme rádio, tak už od začátku prosince slyšíme koledy. Chceme upéct nějaké cukroví, uklidit byt, abychom se v něm na Vánoce cítili hezky, chceme obdarovat své přátele. Pokud máme velké rodiny, tak kupujeme třeba i 20 dárků - a to znamená: vymyslet je, nakoupit či vyrobit a zabalit.

          Musím se někdy ironicky pousmát nad tím, že právě Advent by měl být dobou ztišení. Když ráno usedám k adventnímu věnci aspoň 3x týdně, snažím se zpívat roráty a už mi v hlavou pluje, co mě ten den všechno čeká. Kamarádka má čtyři děti a pořád jsou nějaké akce - besídky, zpívání, koncerty. Kdy má najít čas na ztišení?

          Někdy mám dojem, že se z těch všech akcí zblázníme, že budeme přecpaní kulturou jako o Vánocích bramborovým salátem. Čím jsem starší, tím víc mám ráda klidné večery či neděle, kdy nikam nemusím a jen tak si dáme s manželem po obědě šlofíka, v klidu popojíme kávu a pak si čteme nebo hrajem nějakou stolní hru.

         Asi by měl mít člověk odvahu prožít Vánoce i netradičně - třeba v klášteře nebo odjet do teplých krajin.

          Daří se vám mít přípravit své srdce a ve zmatku světa okolo se nenechat zahltit?

Zobrazeno 3340×

Komentáře

Petr Steinbauer (PetrST)

@tkanickauboty: Me to rekl uzivatel @Leopold, nez se smazal. Je to jeden mimistrant z UB.

Petr Steinbauer (PetrST)

@Tkanickauboty: Jeste, ze je to jen u pubertalnich studentiku ;)

Zobrazit 25 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková