chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Adventní paradoxy

6. 12. 2018 14:44
Rubrika: zamyšlení

Přejeme si s přáteli požehnaný klidný Advent. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že právě v Adventu se na nás valí spousta povinností. Souhlasím s tím, že "jaké si to uděláme, takové to máme." Ale.... Nežijeme ve vzduchoprázdnu nebo v klášteře. Žijeme v tomto světě - když si pustíme rádio, tak už od začátku prosince slyšíme koledy. Chceme upéct nějaké cukroví, uklidit byt, abychom se v něm na Vánoce cítili hezky, chceme obdarovat své přátele. Pokud máme velké rodiny, tak kupujeme třeba i 20 dárků - a to znamená: vymyslet je, nakoupit či vyrobit a zabalit.

          Musím se někdy ironicky pousmát nad tím, že právě Advent by měl být dobou ztišení. Když ráno usedám k adventnímu věnci aspoň 3x týdně, snažím se zpívat roráty a už mi v hlavou pluje, co mě ten den všechno čeká. Kamarádka má čtyři děti a pořád jsou nějaké akce - besídky, zpívání, koncerty. Kdy má najít čas na ztišení?

          Někdy mám dojem, že se z těch všech akcí zblázníme, že budeme přecpaní kulturou jako o Vánocích bramborovým salátem. Čím jsem starší, tím víc mám ráda klidné večery či neděle, kdy nikam nemusím a jen tak si dáme s manželem po obědě šlofíka, v klidu popojíme kávu a pak si čteme nebo hrajem nějakou stolní hru.

         Asi by měl mít člověk odvahu prožít Vánoce i netradičně - třeba v klášteře nebo odjet do teplých krajin.

          Daří se vám mít přípravit své srdce a ve zmatku světa okolo se nenechat zahltit?

Zobrazeno 3339×

Komentáře

BětkaV

Advent už pár let vnímám z perspektivy studenta. A musím říct, že zápočťák je skvěle načasovaný. Protože... co je takový zápočťák ve srovnání s druhým Kristovým příchodem? :)

Fifi

Co zápočťák, státnice! :-D

Katis

K poslední otázce v článku - mně už jo :-) Ale až letos. Dokážu se od všeho oprostit, i když jsem zrovna v přeplněném marketu apod. Mám v sobě zvláštní pokoj a vím, že to nemám ze sebe. Letos už ani nepečeme cukroví si dáváme už nějaký čas symbolické dárky. Nechceme podporovat komerční smýšlení Vánoc jako automatu na štěstí. Kde se naopak těším, jsou benefiční adventní koncerty. A vánoční večeře? - rozumně, žádné obžerství.

Eliška88

Letos se mi podařilo, že mám v adventu docela dost dovolené (musela jsem si ji vybrat a netušila jsem, že jí je tolik:-)). Bohužel nemohu chodit víc na mši svatou (s dcerkou to nejde), ale jsem doma a tak v poklidu chystám (co bude, bude). Přání mám skoro hotová, začala jsem šít dárky (to trochu drhne, neboť s K. to dostává jiné grády a já spíš pářu) neb naše pokladnice zeje prázdnotou, těsto na cukroví je v lednici. Ale cítím velkou vděčnost a Boží sílu, která působí v našich životech...

Merinka

Já se snažím už v listopadu připravit na Advent :D Většinu dárků vymýšlím a nakupuju v listopadu, plánuju akce, přemýšlím, co vypustit, co zařídit dopředu. A hodně mi pomáhá můj flegmatický manžel :)

artep1605

Letos jsem měla předsevzetí sehnat dárky už v listopadu a z 90 % se mi to podařilo, takže je advent konečně aspoň částečně oproštěný od toho honu za mamonem :-))

Lucie_Kašpar

My se chystáme má dárky příští týden....
Já jsem asi blázen, ale mě prostě takový ten 'shon' dělá dobře.... Vzpomínám si, jak jsem před lety dělala v Praze na Karláku v kanceláři, celé dny sama... Tak jsem v den svého svátku šla pěšky na Staroměstské, tam jsem stala v té halde lidí, nakoupila dárky, vypila si svařák (tím jsem se celá polila 😁)
Ale tohle bylo to, co jsem prostě potřebovala.
Teď se těším, az synka 'odevzdáme' babičce a pojedeme s manželem - ten se asi zjeví z toho davu. Ale nakoupíme dárky, dáme si dorticek a kafíčko.... A uzijem si poslední dny před únorovým 'masakrem' 😂
Ale rozsvítit si adventni věnec, dojít na mši... To je jasná věc... Jo a posloucháme doma adventni hudbu ❤️❤️❤️

Lucie_Kašpar

Najdi si třeba skupinu Sojurn a jejich album Advent.
Nebo na YouTube stačí napsat Advent music a jedno 'video' je tam přes tři hodiny plně hudby.
A když uz nic.... Tak třeba takový kancionál má jednu část, která se věnuje pouze adventni hudbě... Pokud vím.... Takže komunistický 'Už se zase těšíme....' u nás opravdu neuslysis.... :-)

jankac

Lidu, my budeme mít letos asi velmi netradiční Vánoce, tak pak napíšu, jaké to bylo :-)

KMirjam

Advent mám skoro raději, než Vánoce samy. Jediné, co mě ruší, jsou všudypřítomné koledy snad od října pak různe ty blikajíci nesmysly. Přesto občas do obchodu člověk musí, tak o tom rozvazuji. Že je Ježíš ZASE někde na okraji, jen jako " atmoška" k nákupům. Je to az symbolické. Pokud jsou cesty sjízdné chodím na roráty. Máme bohužel jen 2x týdne. Dárků nepotřebují kupovat pro moc lidí, manželovi a mamince sháním a vymýšlím rada. Je to pro mě vždy zároveň ověřování do jaké míry se dokáží do druhého vžít, porozumět. A tak je to takovy druh modlitby vlastně. Dávám něco praktického a k tomu něco pro radost. Maminka mívá pro to sluvko " roztomilé maličkosti" tose musí ;-) Na úklid mám celoročně paní, sladké nejime tak nepeču. Myslím že se mi vetsinou daří advent prožít tiše na modlitbách....

KMirjam

...a předejít tak smutku a tísni která na mě padá o Vánocích. Zvlášť v posledních třech letech, protože před třemi lety zemřel v týdnu před Vánoci tchán. Pohřeb byl tři dny před Štědrým dnem. I takové věci vstupují do Vánoc, zvlášť jsme- li starší. Tchýně uzavírala modlitbu před jídlem slov: abychom se za rok zase všichni sešli. Vždycky mě u toho narazilo protože se to ne vždy podařilo. Převzala jsem po ní štafetu rikam to také, i když ona už také není. A vždy mrazí mě u toho ještě víc. Protože jsme už jen dva.

KMirjam

Vánoce ve dvou mohou být moc krásné , zvlášte v mládí, a my je máme krásné dosud. Třebaže bez dětí. Po večeři , při které slavnostně mlčíme, si poslechneme Heinricha Schutze Weihnachsthistorie. Potom zazpíváme Narodil se Kristus Pán a pomalu rozbalujeme dárky. Pak posedime, ať už mlčky nebo si něco povídáme. Někdy si ještě pustíme Adama Michnu z Otradovic . Rybovka patřila do mého dětství, s manželem ji neposlouchame nikdy. Nelíbí se mu. Jo, je to pěkný ale hrozně , hrozně smutný. Však i smutek může být něčím hezký, zvlášť ten Vánoční. Co nesnáším jsou štědrovečerní kázání , odnaučila mě chodit na Štědrý den do kostela, a tak je líp. Chodím až na Boží hod

KMirjam

Čili: advent je pro mě jedinou nadějí, že z Vánoc něco budu taky mít. A že budou hezčí, hlubší, duchovnějši. Jaký si to ovšem udělám, takový to mám. ;-)

Lucie_Kašpar

@PetrSt, ale to je přesně o tom, co psala @Krasnazena v článku, jaký si to udelas, takový to máš....
Ano, advent je dobou ztišení, ale zkus to vysvětlit dvouletém dítěti v plné síle s nekončící energií.
Nebo, jak jsem psala výše, z dob, kdy jsem dělala v kanceláři a seděla tam běžně i celé dny sama... Nevadilo mi to, ale můj relax byla právě ta 'akce', neschvaluji konzumní styl života, ale jak píše @Krasnazena, asi bych musela žít někde v klášteře, abych se tomu všemu vyhnula.
Koledy u nás neuslysis, ale co budu dělat, až se je syn začne učit ve školce na besidku už v září? Mám ho izolovat....?
Myslím, že to tak úplně nejde... Takže jestli Tobě vyhovuje ticho a klid, je to naprosto v pořádku, ale nelze odsuzovat, nebo se nějak 'posmívat' tomu, že někdo jiný to má jinak :-)

Eliška88

@tkaničkauboty: Já s těmi koledami nevidím problém. Někdy se je ty děti naučit musí a když trénují třeba na besídku. Doma je nezpíváme a nepouštíme, ale izolovat dítě mi nepřijde jako dobrý nápad...Přesně jak píšeš. Důležitý je společně prožitý čas a klid v srdci.

Krasnazena

Lidi, ty komentáře ani nezvládnu přečíst:-)

Lucie_Kašpar

Možná dobře :-)

KMirjam

@PetrST ptáš se co je adventní hudba? Zapatrej. Upozorňuji ale, že je dost ponurá. Kupříkladu Sybilina píseň někdy z 12.- 13. století. TO JE původní advent. Úplně té mrazí. Adventni hudby je opravdu dost.

Lucie_Kašpar

Všimla jsem si.... Moudrý chlapec...

Petr Steinbauer (PetrST)

Jak mi řekl jeden uživatel Signálů: Signály, ty patří ŽMM.

Lucie_Kašpar

Mě zas řekla jedna Tkanickauboty, že poslední dobou pozoruje nešvar, jak pubertální studentíci mají pocit, že jsou pupkem světa a moudrosti mají nad míru...... Ale i oni snad jednou prozřou...
Kéž se ti to stane dřív, než se oženíš a založíš rodinu....

Marryane

Letos se mi to dari zcela prirozene.Mam tak tyden,dva pred 4.porodem,takze sil už neni mnoho a chut byt v davech uz vubec ne....darky mame nakoupene,z nejvetsi casti uz v listopadu,uklizeno jaks taks taky,protoze jsme se nedavno stehovali do novych místnosti,tak jsem tridila a čistila.U zpovedi uz jsem byla,kneze jsme si pozvali do spolecenstvi MM co mame s hlidanim deti dopoledne.Cukrovi mi pomuze pect neter,upecu jeden druh a s dalsimi 11ti zenami si ho prohodime (3kg)Jsem ted moc rada doma,v klidu odpocivam,relaxuju a delam to,na co mam silu a chut.A raduju se z miminka,zasnu nad zazrakem zivota,chystam vybavicku,sebe na porod,jeste pujdu plavat a na masaz a jako vrchol Adventu mam letos nas porod...o:))

Petr Steinbauer (PetrST)

@tkanickauboty: Me to rekl uzivatel @Leopold, nez se smazal. Je to jeden mimistrant z UB.

Petr Steinbauer (PetrST)

@Tkanickauboty: Jeste, ze je to jen u pubertalnich studentiku ;)

Zobrazit 25 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková