chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Vzhled

13. 8. 2018 16:47
Rubrika: zamyšlení

"Dlouhá sukně, bílá líčka,

jedním slovem katolička."

Nedávno jsem jela s jednou známou městskou dopravou. Je to paní kolem sedmdesátky. Poděsila jsem se jejího kníru a chlupů na bradě. Ženy tohoto věku se velmi liší. Některé jsou dámy v tom dobrém slova smyslu. Pečují o sebe. Chodí na kosmetiku, záleží jim na tom, co mají na sobě. Vypadají někdy i o 10 let mladší. A pak je druhá skupina - ty, co o sebe příliš nedbají. Jedna žena z kostela nosí celý rok stejnou bundu, sukni i šátek a není to kvůli chudobě. A pak zápach - to je opravdu těžké. I když si opakuju, že mám snášet nepříjemné lidi, můj dobrý nos mi to dost ztěžuje. Věřím své přítelkyni, že pečovat o sebe je v pozdějším věku samo o sobě náročné. Procedura v koupelně se prodlouží, do nákupu nových šatů se člověku moc nechce, přijdou chvíle, kdy si myslí, že už to přece nemá cenu. 

      Samozřejmě jsou důležitější hodnoty než vzhled člověka. Ale tělo je chrámem Ducha sv. a dostali jsme ho jako dar. A navíc skrze tělo se tady na zemi potkáváme. A pokud chci s druhými mluvit o Kristu a snažím se být milá, sympatická, usměvavá, vkusně oblečená a přitažlivá, tak to půjde snadněji. Samotné mě není jasné, proč rodiče nechtěli, abychom se malovali, proč jsme nemohli chodit moderněji oblékané, proč barvení vlasů byla rozmařilost. Pak se člověk ve svých čtyřiceti musí znova učit, co je a co není důležité. 

      Líbí se mi krásné ženy - v šatech s upravenými vlasy, mírně namalované. Líbí se mi muži, kteří o sebe dbají a umí se do kostela nebo do divadla hezky obléknout. Mám ráda ženy, na kterých vidím, že si váží samy sebe. A jak píše Pavel Kosorin: "Ti, kteří se hodně liší navenek, se obvykle příliš neliší uvnitř." Chci dbát  o svůj vzhled, chci Boha chválit už tím, jak vypadám. 

 

Zobrazeno 4487×

Komentáře

BoženkaT

Krásný článek, díky za něj!

slu-nicko

Škoda těch mnoha překlepů...

Krasnazena

Sluničko - opravím

Pitka

:) Je odvážné to takto upřimně napsat. V souvislosti s tím (druhá strana mince) vzpomínám na ty méně vonící lidi bez domova, když procházím jedním dvorem téměř denně. Tam zřejmě nejde o tu voňavost, ale odvahu podat i tomu "špinavci" ruku s hrstkou pomoci - chleba, úsměv, i když mi nevoní... :) Je to drsné, zřejmě... Nemůžu to psát s jistotou, neboť...

Krasnazena

@Pitka - určitě. Mně jde o nás "normální", abychom prostě vzhled nepodceňovali.

Pitka

:) jasně Liduško, to já chápu.
Vzpomínám si také na nedávný okamžik, kdy sám kněz, který podává jednomu bezdomovci svoji pomocnou ruku, jasně řekl, že se má postarat o svoji hygienu, prý takto chodit nemůže. :)

PepéWesselý

Není to trochu adorování povrchnosti? Ne vždycky má člověk možnosti na to, co by chtěl, a on i vzhled je do jisté míry otázkou peněz. Prostě je.

Hali

Krasnazena:Moc pěkný článek to je. Často je nám ženám předhazováno a to zvláště v křesťanských kruzích, jak se oblékáme vyzývavě, malujeme se atd. Neustále se nám otloukává o hlavu, že jsme pro muže zdrojem pokušení v podobě nečistých myšlenek, když vypadáme tak nebo onak. Jistě, nepopírám to zcela. Ale to moralizování někdy může vést do opačného extrému, se kterým se u svých křesťanských vrstevnic setkávám čím dál častěji a totiž do přehnané úzkostlivosti v této oblasti, někdy hraničící až s určitou neurózou, kdy má dotyčná dívka/žena strach, že by svým vzhledem/oblečením svedla nějakého muže k hříchu a tak se všemožně snaží potlačovat svoji fyzickou atraktivitu. Výsledek je jakási ,,křesťanská" skorouniforma tvořena výhradně vytahaným tričkem a neforemní dlouhou sukní ideálně v hnědé, še

Hali

dé nebo jiné fádní barvě. O celkové neupravenosti vlasů a celého zevnějšku nemluvě. Samozřejmě může být za tím i jiné důvody, proč někdo vypadá zrovna takto (nedostatek času, finanční možnosti, pohodlí apod.). Každopádně zastávám názor, že přiměřená péče o zevnějšek není nic proti křesťanství :-)

Krasnazena

HAli .přiměřená péče o zevnějšek je podle mě právě taková krásné spolupráce se Stvořitelem. Díky za Tvůj trefný komentář.

Hali

Nemáš zač :-)

PedroRafaelo

jj, stačí trochu rtěnky, a z každé obyčejné dívky je hned krasavice :-)

Jasminecka

@PetrEsner No, tal zalezi, kam si rtenkou neco namaluje... Vzpomen na Marfusku... ?

ChrisDos

Vždy jsem byla taková, že bez toho, abych byla upravená, nevylezu ven. Mateřství a vážná nemoc, mi prehodnotila možnosti, spíš ty časové a energetické než ty finanční. Je těžké najít míru...Do kostela se má obléci slušně, ale někdy je to přehlídka kvůli lidem. Právě teď jsem ve fázi, že přemýšlím, kde je ta míra ještě se snažit nebo přijmout fakt, že starnu, vzhledově ošklivím. Fousy rostou i mě, stačí jen poblaznene hormony. Naučila jsem se nevěřit primárně tomu, co vidím a cítím. Je fakt, že tohle mě jako konvertitu dost šokovalo, než jsem zjistila, že i katolíci dají na povrchnost jako vzhled. A kolikrát mi to pomohlo a kolikrát i uškodilo.

ChrisDos

Nutno ještě podotknout, že to tehdy bylo ode mne povrchní. Křesťané bojují s úplně stejnými věcmi jako ti ,, ostatní". Jen je rozdíl v tom, že pokud věří a hledají Boha, vyváznou. Ono je lehké vidět Boha a Boží přízeň v kráse, ale osobně jsem objevila pravé poselství v něčem tak silném a hrozném, jako by to byl hořící keř. Až se mi dělalo fyzicky zle. Všechno lidské nás svazuje, třeba důvěra, abychom se odprostili. Nejkrásnější si přijdu zrovna teď, kdy moje fyzická schránka upadá. Ale toužím mít všechno čisté, i oblečení. Jestli se i tentokrát z Boží vůle zvednu z lůžka, snad budu vědět, jak ostatním lépe pomocí a zprostředkovat touhu po nejčistší formě krásy. Poznej svého nepřítele. Ďábel je velmi krásný, ale velmi falešný, ráno ho uvidíš bez make-upu, jak se směje.

Hali

Všude bychom měli chodit slušně :-)

Zobrazit 16 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková