chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Vzhled

13. 8. 2018 16:47
Rubrika: zamyšlení

"Dlouhá sukně, bílá líčka,

jedním slovem katolička."

Nedávno jsem jela s jednou známou městskou dopravou. Je to paní kolem sedmdesátky. Poděsila jsem se jejího kníru a chlupů na bradě. Ženy tohoto věku se velmi liší. Některé jsou dámy v tom dobrém slova smyslu. Pečují o sebe. Chodí na kosmetiku, záleží jim na tom, co mají na sobě. Vypadají někdy i o 10 let mladší. A pak je druhá skupina - ty, co o sebe příliš nedbají. Jedna žena z kostela nosí celý rok stejnou bundu, sukni i šátek a není to kvůli chudobě. A pak zápach - to je opravdu těžké. I když si opakuju, že mám snášet nepříjemné lidi, můj dobrý nos mi to dost ztěžuje. Věřím své přítelkyni, že pečovat o sebe je v pozdějším věku samo o sobě náročné. Procedura v koupelně se prodlouží, do nákupu nových šatů se člověku moc nechce, přijdou chvíle, kdy si myslí, že už to přece nemá cenu. 

      Samozřejmě jsou důležitější hodnoty než vzhled člověka. Ale tělo je chrámem Ducha sv. a dostali jsme ho jako dar. A navíc skrze tělo se tady na zemi potkáváme. A pokud chci s druhými mluvit o Kristu a snažím se být milá, sympatická, usměvavá, vkusně oblečená a přitažlivá, tak to půjde snadněji. Samotné mě není jasné, proč rodiče nechtěli, abychom se malovali, proč jsme nemohli chodit moderněji oblékané, proč barvení vlasů byla rozmařilost. Pak se člověk ve svých čtyřiceti musí znova učit, co je a co není důležité. 

      Líbí se mi krásné ženy - v šatech s upravenými vlasy, mírně namalované. Líbí se mi muži, kteří o sebe dbají a umí se do kostela nebo do divadla hezky obléknout. Mám ráda ženy, na kterých vidím, že si váží samy sebe. A jak píše Pavel Kosorin: "Ti, kteří se hodně liší navenek, se obvykle příliš neliší uvnitř." Chci dbát  o svůj vzhled, chci Boha chválit už tím, jak vypadám. 

 

Zobrazeno 4469×

Komentáře

ChrisDos

Nutno ještě podotknout, že to tehdy bylo ode mne povrchní. Křesťané bojují s úplně stejnými věcmi jako ti ,, ostatní". Jen je rozdíl v tom, že pokud věří a hledají Boha, vyváznou. Ono je lehké vidět Boha a Boží přízeň v kráse, ale osobně jsem objevila pravé poselství v něčem tak silném a hrozném, jako by to byl hořící keř. Až se mi dělalo fyzicky zle. Všechno lidské nás svazuje, třeba důvěra, abychom se odprostili. Nejkrásnější si přijdu zrovna teď, kdy moje fyzická schránka upadá. Ale toužím mít všechno čisté, i oblečení. Jestli se i tentokrát z Boží vůle zvednu z lůžka, snad budu vědět, jak ostatním lépe pomocí a zprostředkovat touhu po nejčistší formě krásy. Poznej svého nepřítele. Ďábel je velmi krásný, ale velmi falešný, ráno ho uvidíš bez make-upu, jak se směje.

Hali

Všude bychom měli chodit slušně :-)

Zobrazit 16 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková