chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Sluníčkoví lidé

9. 8. 2018 15:36
Rubrika: zamyšlení

V krajích českých jsou vzácností. Mám jich mezi svými přáteli víc, ale chtěla bych napsat o dvou z nich.

Ivanka - je to šedesátiletá žena, malá vzrůstem, ale velká svým srdcem. Nemá lehký život. Manžel je velký svéráz, Ivanka se stará o svoji pětaosmdesátiletou maminku a denně chodí pomáhat dceři, která má nemocnou holčičku. Potkat se s Ivankou je jako napít se průzračné vody. Ty její nádherné oči! Když se s ní sotva padesátikilovou obejmu já, stokilová, musím dávat pozor, abych ji neumačkala. Kdyžmionehdá bylo hodně ouzko, šla jsem plakat právě k ní. Ona mě svými krásnými esemeskami pomáhá ve všedních dnech. Velmi dobře címe, že jsme darem sobě navzájem. Ano, už jsme si i nechtíc ublížily, ale zase jsme si odpustily. Vychovala tři děti a celý život byla učitelkou, takovou tou maminkovskou, se kterou se školáčci chodili mazlit. Neměla na růžích ustláno. Ve svém hledání došla až ke Kristu. A přes těžkosti a únavu si uchovává srdce dítěte, které umí žasnout a umí se smát. 

Druhým sluníčkový člověkem, kterého jsem poznala před rokem, je Tomáš. Víc než 16 let je masérem v lázních. Jeho žena 18 let pečuje o svou maminku, která je po mrtvici ochrnutá. A on při ní stojí. Tom vyzařuje klid a lásku. Pacienti jezdí do lázní kvůli němu. Sám mi říkal, že si někdy přiapdá jako kněz. Když masíruje, dotýká se těla, otevírá se i duše. Tom je velmi pracovitý - stará se o dům, pomáhá ženě v péči o maminku, aby měli dostatek peněz, má soukromé klienty. Můj kamarád říkal, že když srovná maséž u Tomáše a masáž u jiných masérů, je to nesrovnatelné. Dělá svou práci poctivě jako službu. Moc by si stěžovat na svůj úděl - nemůžou nikam jezdit, má docela tvrdou práci. Ale on se raduje z každodenních maličkostí - ze stromů, vody, jablka, které jí, margotky, kterou mlsá, z člověka, kterému mohl pomoci. Tomášovy oči září a lidé ho vyhledávají, aby jim pomohl. 

Snad jsem pro někoho taky sluníčkovým člověkem..... Tím, s kým je radost se setkat a pobýt. 

Zobrazeno 2696×

Komentáře

Lucie_J

Lidu děkuji za tento článek, radovat se z maličkostí, to jsem potřebovala slyšet

Eliška88

Když jsem byla v lázních na praxi, tak jsem maséry moc obdivovala. Představa, že 8,5 hodiny dělám jednu masáž za druhou... To bych asi nezvládla.... Jsou hodně dobří...

Krasnazena

@Eliška88 a někteří jsou vynikající. V Priessnitzi mají. dvanáctky s dvěma půlhodinovými pauzami. A dělají dlouhý a krátký týden.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková