chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Burani

16. 7. 2018 14:42
Rubrika: zamyšlení

Včera jsme se s manželem dívali na finále MS ve fotbale. Když držela ochranka nad Putinem deštník a chorvatská prezidentka mokla, tak jsem si říkala:" No, to snad ne!"

   Dnes jsem šla na oběd do bufetu Sluníčko. Přišel pár důchodců tak kolem 65 let. Pán si sedl a paní kolem něj skákala - objednávala pití, jídlo pro oba, nesla příbory. Musela jít třikrát. A pán seděl jak paša na trůně. A vrcholem promě bylo, když ty knedlíky začal krájet vidličkou..... 

    Jsem pak jako u vytržení, když mi kamarád přinese na setkání květiny a odsune mi v restauraci židli. Kdyby muži věděli, jak málo někdystačí k tomu, aby žena roztála! (O redikálních feministkách nemluvím). 

Zobrazeno 2940×

Komentáře

Krasnazena

@Ivka - skoro.

IrenaT

Treba mohl byt pan nemocny,kdo vi.....

Krasnazena

@Irenko - nebyl..... To jsem se opravdu dobře dívala.

felis

Když jsme u těch buranů - Radu vlády pro boj s korupcí povede nově premiér Andrej Babiš

KMirjam

Mohl být nemocný, myslím, že všechny nemoci nemusí být okem viditelné... Ale Putina, a předtím hulvátství Trumpa v Anglii, neomlouvá nic

Clara

A odkud pán byl? Třeba pochází z kraje, kde by kuchaře smrtelně ranil, pokud by použil nůž a ne vidličku: https://www.novinky.cz/muzi/359653-krajeni-knedlicku-nozem-lame-srdce-tvrdi-michelinsky-sefkuchar.html

Eliška88

Nebo to může být i tak, že mu žena nikdy nedala příležitost mu pomoci a tak už si zvykl, že "nepomáhá". Už jsem to takhle párkrát slyšela...
Ale to nic nemění na tom, že se mi líbí, jak článek @Krasnazena napsala...

Ivka-Iva-el

Taky znám víc případů, kdy žena vše dělala a muž to vzdal.

Clara

Asi chápu, co chtěla @krasnazena svým příspěvkem vyjádřit, ale stejně mi to nedá: když jsem přesvědčená, že mají ženy - stejně jako muži - mít právo studovat, volit, dostávat za stejnou práci stejnou odměnu... jsem "redikální feministka", jak píše? Nebo nejsem a stačí k tomu, že mám ráda, když se muži chovají gentlemansky?

Petr Steinbauer (PetrST)

@Clara: Ženy si dnes vystačí na všechno samy. Bohužel opravdu na vše.

Clara

@PetrST vystačíme si sami - muži i ženy, každý sám za sebe - v některých oblastech jde o novinku, v jiných tomu tak je již dlouho. Je to dobře? Je to špatně? Téměř vždy je třeba vzít v potaz kontext, abychom tuto otázku mohli rozhodnout (a ne vždy musí být odpověď jednoznačná). Osobně mám ráda, když se doplňujeme a obohacujeme navzájem.

felis

Vystačíme si samy, ale to neznamená, že nepotřebujeme muže a spolupráci s nimi. To, že umíme udělat některé nebo skoro všechny mužské práce, neznamená, že nepotřebujeme být ty, kterým muž láskyplně pomůže, nebo ty práce udělá sám i když to umíme i my. Dnes to rozdělení rolí není tak striktně dané, ale pokud žena ve své pýše si nechce všechno udělat sama a muž zase není laxní a nekašle na všechno, tak v tom nevidím problém.

Ivka-Iva-el

Já bych se teda bez manžela neobešla. Je pro mě velkou oporou. (Jako jo, člověk se naučí lecos, když musí, ale je krásně vědět, že je kolem mě někdo, kdo tu je pro mě a stará se o mě) :-)

Krasnazena

A budu ráda, když nějaký muž napíše článek Buranky.:-)

Adalberto

Manželka: "Pepo, pojď už domů!"
Manžel: "Je mi zima?"
Manželka: "Ne, máš hlad."

Krasnazena

@Adalberto - ale to je možná problém jeho, že se takhle nechal..... to už by bylo složité.

vasekpetru

To bylo selhání ochranky chorvatské prezidentky. Putin má zkrátka pohotovou ochranku. Mohl teoreticky říct, aby jeho ochranka podržela deštník chorvatské prezidentce, ale tady se vsadím, že jsou dost přísná pravidla ohledně ochranky. Na tak významné akci na tak zranitelném místě, kde navíc pár desítek minut předtím na hřiště vtrhli narušitelé, asi platí pravidlo, že ochranka má být bezpodmínečně při prezidentovi.

Petr Steinbauer (PetrST)

@Clara: Já mám taky rád, když se muži a ženy doplňují, ale dnes tomu skutečně tak?

Petr Steinbauer (PetrST)

@vasekpetru: Já bych se na to podíval ještě z jiné stránky...
- Chorvatsko je země EU. EU odmítá jakékoliv pakty s RF. Pokud by člen ruského Specnazu podal chorvatské prezidentce deštník, evropská společnost by si to vyložila jako paktování se Chorvatska s RF a to by nebylo moc dobré renomé pro Chorvatsko.
- Pokud by člen ruského Specnazu - muž - podal Chorvatské prezidentce deštník, tak by se zvedla vlna odporu feministických hnutí, které by toto gesto označili za urážku žen (muž se snaží dokázat neschopnost ženy).
- A v poslední řadě by to bylo absolutní selhání ochranky Chorvatské prezidentky (ale těch selhání tam bylo víc, zřejmě jim na prezidentce moc nezáleží... anebo si vystačí na všechno sama...)

vasekpetru

První dva body beru jako nadsázku. :D Zas tak daleko ještě nejsme podle mě. :) A já nevím, mně přijde, že se feministky strašně přeceňují a zdá se nám, že mají vliv jenom podle toho, že mají značný mediální prostor (podobně jako LGBT). Drtivá většina žen, co znám a to i velice jako tak emancipovaných, jsou rády, když člověk udělá nějaké gentlemanské gesto, až tak, že by to jeden nečekal. :)

Petr Steinbauer (PetrST)

@vasekpetru: A oddíly pro ženy ve vlacích je jako co?

felis

Tak oddíly ve vlacích jsou zřizovány přece z úplně jiných důvodů než feminismus... Cestovat v noci sama vlakem (tak jak jsem musela první tři roky v práci, byl to vždy ten poslední), tak se cítím bezpečněji v ženském vagóně, i když samozřejmě úplnou bezpečnost se tak zajistit nedá. Už mám pár nepříjemných zkušeností s napadením od muže, zato od ženy se mi to ještě nestalo, když pominu afekt jedné potrhlé členky "oblíbené" národnostní menšiny ;). Nejsem pro rozdíly, ale v tomto případě jsem za něj ráda.

Petr Steinbauer (PetrST)

@felis: Já se naštěstí v kupé před ženami zamykám.

Petr Steinbauer (PetrST)

* :D (zapomněl jsem přihodit smajlíka)

felis

@PetrST A co děláš, když na dané trase kupéčkový nejezdí..? Pravda, nabízí se záchodky, ty ale tedy nejsou žádný plezír :D.

Klarysa

Mám sama zkušenost, že žena dělá vše a muž si na to zvykl... I já se učím, že mi lidé mohou pomoct... Je to o pokoře... A když byl muž galantní, vzal mi batoh, otevřel dveře, odsunul židli, zavezl mě autem, tak mě to mile potěšilo....
Lidu, hezký článek.

Petr Steinbauer (PetrST)

@felis: A když nejsou kupé, postavím před sebou obranný val ?

vasekpetru

@PetrST felis to napsala dobře, ženské kupé mají skutečně své opodstatnění a nesouvisí s feminismem. Ženy ještě dodnes jsou diskriminovány například v práci, kde za stejnou pozici a práci berou nižší plat jak muži. (lze dohledat ve statistikách) A to nehovořím o tom, jak jsou diskvalifikovány ženy v určitém věku na pracovních pohovorech kvůli potenciálnímu těhotenství. Když k normální průměrné ženě dneška budeš galantní, nepošle tě do háje, ale poděkuje a uděláš ji hezčí den, to se vsadím.

Petr Steinbauer (PetrST)

@vasekpetru: Bez ozbrojené stráže s povolením zabíjet dámské oddělení opravdu opodstatnění nemá. Jen si tam holky připadaj nedotknutelný.

Petr Steinbauer (PetrST)

@vasekpetru: Jinak tu personální a mzdovou diskriminaci nepopírám a ani ji neschvaluji.

Ale být galantní ke ženám se mi už párkrát vymstilo.

vasekpetru

I pocit bezpečí (jakkoliv nemusí být opodstatněný) je důležitý. Myslím si, že ti co to schvalovali, nehleděli na to, jak diskriminovat muže. Já myslím, že u nás v Česku si chlapi nemůžou stěžovat, že by je ženy diskriminovaly. Je to spíš naopak. Nebo myslíš, že by tě někde diskriminovali jako chlapa ucházejícího se o nějakou práci, protože jsi chlap? Spíš naopak. Představ si, že bys šel na pohovor a personalista se tě ptal, kdy plánuješ mít děti. Podívej se na statistiku pracovního trhu, na naši vládu, na prezidenta, premiéra, ženy v drtivé menšině. Fakt mě nenapadá věc, kde jsou chlapi u nás znevýhodnění oproti ženám a jedno ženské kupé neberu (ještě při srovnání v oblastech, kde jsou znevýhodněny ženy) jako diskriminaci.

vasekpetru

@PetrST Ten novější příspěvek, že tu situaci znáš, jsem si přečetl až teď. Tak jsem nemusel psát dlouhý odstavec. :D Tak to samozřejmě neznám tvou situaci, jestli chceš, tak ji popiš a třeba budeme chytřejší.

Petr Steinbauer (PetrST)

@vasekpetru: Pocit bezpečí musí jít ruku v ruce s faktickým bezpečím. K čemu je ženám pocit bezpečí, když do toho oddělení může úplně klidně vniknout podnapilý muž a obtěžovat ženy? To potom asi trochu zbytečné, nemyslíš?

Petr Steinbauer (PetrST)

@vasekpetru: Konec konců si myslím, že jsme jako muži naprosto selhali.

vasekpetru

@PetrST Pocit bezpečí je dost důležitý pro psychické zdraví jedince. :) Vždy se může stát, že tam vnikne nějaký úchyl, jak bys tomu chtěl stoprocentně zabránit bez ochranky?

V čem muži selhali? V tom případě selhávají muži od stvoření světa a hříchu Adama. :) Nezapomeň, že se nacházíme v nejkomfortnější době, kdy mají ženy nejvíce práv a nejvíce se mohou realizovat. V minulosti byly často rohožkami mužů.

felis

@PetrST "K čemu je ženám pocit bezpečí, když do toho oddělení může úplně klidně vniknout podnapilý muž a obtěžovat ženy? To potom asi trochu zbytečné, nemyslíš?" Není. Je tam vysoká koncentrace žen, takový podnapilý muž bude rázem umlácen neodbytně pádnými argumenty dámských kabeleček obsahujících věci o kterých se mu ani nesnilo a následně sám -rád- takový oddíl opustí :D! Pokud nezaberou kabelečky, máme v zásobě naostřené nehty směle se vyrovnávající bajonetům a fistuli za kterou by se nemusely stydět ani mořské sirény :D. Takový do těch končin omylem zabloudivší chudák se pak spasí jedině skokem přes palubu, pardon z okna :D.

Petr Steinbauer (PetrST)

@vasekpetru: Ano, selhali jsme už od Adama. Ženy nám naši surovost vrací a ukazují nám, že jsme prostě byli hajzli.

Petr Steinbauer (PetrST)

@felis: Dle mého názoru sebevědomá žena, která se umí bránit nepotřebuje vyhledávat dámská oddělení a každého muže vykastruje jediným pohledem.

felis

@PetrST neviděla bych to selhání tak tragicky. Jsou muži burani a jsou muži gentlemani. Jsou ženy potvory a jsou ženy slušné. Nevidím v mužích hajzly, jsou jen lidi a selhávají úplně stejně jako my ženy akorát jiným způsobem.

KMirjam

@PetrST selhali jste už od Adama? Nu, nevím kdo utrhl to jablko :)

Petr Steinbauer (PetrST)

@KMirjam: A kdo stál v pozadí a nechal to jablko utrhnout?

Libor Bláha

@PetrSt: na takhle položenou otázku je správná odpověď Adam i Bůh. ;) :D

Petr Steinbauer (PetrST)

@libor477: Bůh je žena. Taky furt něco zakazuje ?

Libor Bláha

@PetrSt: ...a nakonec má vždycky pravdu. :)

Tímhle poznatkem se mnohé vysvětluje. :D

KMirjam

Zvláštní, z jakých zkušeností @PetrST vychází? Která z žen v jeho okolí je/byla tak dominantní a despotická? Matka? Babička? Nebo?

Petr Steinbauer (PetrST)

@KMirjam: Proč by měly být ženy v mém okolí despotické?

KMirjam

@PetrST protože o nich tak píšeš :)

Petr Steinbauer (PetrST)

O ženách ve svém okolí takhle nepíšu.

Libor Bláha

Já se Petra zastanu, znám to ze své zkušenosti - manželky mých kamarádů, hlavně učitelky (mám tři kamarády, jejichž manželky jsou učitelky na ZŠ/SŠ a všechny jsou v tomtéž stejné). Ty buď řeknou rovnou ne, anebo nám něco doporučí, ale běda, pokud to doporučení neposlechnem, to to pak posloucháme dokud neodjedu (a ti šťastně ženatí doma až do večera). :D
A je to ve všem, od stěhování nábytku až po to, jak máme kopat studnu, jet s přívěsem pro písek atd. Prostě jsou zvyklé dirigovat x desítek puberťáků a tak vše řídí i doma. :)
Já si z toho nic nedělám, tedy pokud mi zrovna nemluví do řízení, ale některým lidem to může jít na nervy. Ony jsou jinak fajn, ale nesnesou, aby byť na chvíli neřídily chod domácnosti (načež si u jídla postěžují že kdyby to neřídily, tak není vůbec nic hotovo).

Krasnazena

A končím debatu. díky.

Zobrazit 50 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková