chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Mámou?

5. 6. 2018 17:52
Rubrika: vztahy

Mámou?

Někdy po něčem dlouho toužíte a ono to nepřichází. Chtěli byste děťátko a početí se nedaří. Často, někdy možná i bez úplně jasného vědomí, jsem se modlívala: „Bože, v tebe důvěřuji, do tvých rukou svěřuji svůj život.“

            Vlastní dítě nemáme. Ale…. Před deseti měsíci se do vedlejšího vchodu nastěhoval vdovec s devítiletým synem. Před rokem jim umřela manželka a maminka. V únoru byl u nás ve farnosti otec biskup Tomáš a po mši bylo pohoštění na faře. S Kájou jsme si popovídali a objali se. Pozval mě na návštěvu.

            Dnes je začátek června. Co všechno se může stát v životech lidí za tři měsíce? Mnoho. Chodím ke klukům téměř denně. Pravda – vůbec to není lehké všechno skloubit – mého muže, který je nejraději, když jsem s ním doma, poslouchám rádio, dívám se s ním na televizi, plánujeme výlety. Jeho jazykem lásky je soustředěná pozornost. Udělali jsme spolu dohodu, že budu chodit Kryštůfkovi číst před spaním ob den. Někdy tam ještě zaběhnu ráno, popřeju mu hezký den a dám mu pusu.

            Není lehké být „skoromámou“. Kryštof má svého tátu, ale ten už je ve věku dědečka a ženská ruka i náruč klukům chybí. Učím se: vyvažovat čas, který budu s manželem – měl by mít přednost, pak čas pro Kryštofa – čtení, plavání, hřiště, hraní, úkoly, čas pro Káju – kafe, vínko, koncert a taky čas na sebe. Nebudu-li myslet taky na své potřeby, brzy na to dojedu.

            Další nelehkou skutečností je, že kdyby se s Ka něco stalo, opatrovnictví na Kr. má Kájova snacha. Takže se velmi snažím milovat, ale nelpět. Nikdy nevím, jak dlouho náš intenzivní vztah potrvá. Kryštof už pochopil, že mám Jendu, který se mnou chce být a ptává se: „Dneska čteš mně, nebo Jendovi?“ (Manžel hůř vidí, tak mu předčítám).

            Další věc, která je opravdu velmi obtížná je snášet Kájovy deprese. Stýská se mu po ženě, kterou miloval. No, a já jsem mu teď z lidí nejbližší, tak to občas schytám. Můžu si stokrát opakovat, že to tak nemyslí, že z něj mluví smutek a deprese, ale je to těžké.

            I když jsou chvíle, kdy to všechno hodně bolí, kdy jsme zmatená a unavená, v hloubi srdce zůstává veliká radost: copak jsem si pomyslela, že po dvaceti letech manželství budu pro nějaké dítě tak důležitá a potřebná? Vztahy jsou to nejtěžší a nejkrásnější, co na světě je. A to teď prožívám denně.

Zobrazeno 2318×

Komentáře

Lucie_J

Lído, jsi borka, hodně sil a moudrosti:-)

Krasnazena

@Lucie_J - moc děkuju.

Stáninka

Pod ty dvě poslední věty se podepisuji.

MartinM

" A jednoho dne až všechno budeme muset odložit, zjistíme, že to nejcennější, co nám zůstalo, jsou naše vztahy.

Krasnazena

@marmik - nic jiného nebude mít cenu, přesně tak

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková