chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

21 let spolu

14. 6. 2018 13:11
Rubrika: vztahy

Když spolu žijí asketický turista a vášnivá labužnice

Před sedmi lety jsem napsala zamyšlení po 14 letech manželství, je věru čas na další. 14.6.2017 tomu bude 21 let, kdy jsem šla s Janem k oltáři. Pravda, těch 7 let, které máme za sebou od poslední úvahy, nebylo vůbec jednoduchých. Ve 40 letech jsem byla hospitalizovaná na psychiatrii s depresemi, pak přišla příšerná manická epizoda, kdy se málem ze mě zhroutil manžel. Poslední rok mám různé pochybnosti o sobě i o nás já. Jako kdyby docházelo na lámání chleba. Zamilovanosti zbyl už jen kousek. Je potřeba stavět hlavně na přátelství. Možná chceme od manželství víc, než nám může poskytnout. To, že se jeden na druhého těšíme, že je nám spolu hezky, rádi spolu trávíme čas a náš domov je místem spočinutí a odpočinku, rozhodně není málo.

                Před pár měsíci mi nějak v našem vztahu vůbec nebylo dobře. Někdy jsem zuřila, jindy plakala, probírala to na terapii, s knězem. Ten mi poradil výbornou věc – „uvědom si nebo sepiš, čeho si na Jendovi vážíš, co hezkého jste už spolu prožili.“

                Nevím, zda to máte podobně, ale pro mě je mnohem lehčí chválit někoho jiného než manžela. Opravdu se na to musím soustředit. Vědomě si musím všímat toho dobrého, co dělá a ne pořád vidět to, co dělá špatně.

                Co jsem tedy za dalších 7 let pochopila? Že moji obrovskou potřebu lásky žádný muž nenaplní. Jedině Bůh může naplnit mé srdce. Že se člověk musí naučit žít s nedokonalostí vlastní, druhých i světa. Že neexistuje žádné obrovské hrdinství, ale cesta denních malých radostí či obětí. Že se chci snažit komunikovat i když to někdy stojí tolik sil.

                A ještě jeden poznatek, který budu předávat hlavně těm, kteří se na svatbu budou chystat. Zjistěte, jaký jazyk lásky má váš partner a naučte se jít mluvit – viz Chapman Pět jazyků lásky. Jste-li dotykový typ, vezměte si ideálně taky „dotykáče“, jinak budete stále strádat. Jazykem lásky mého muže je pozornost a společně strávený čas. Když mu chci udělat radost, tak s ním jsem, třeba se dívám na televizi i na něco, co bych si sama nevybrala, jdu s ním na výlet. Stále se taky snažím popovídat si s ním u kávy.

                Jako skvělý společný projekt se jeví naše CK Chroštík – organizujeme pěší výlety pro přátele. Hodně nás to spojuje. Manžel výlety vymýšlí, já organizuju lidi. Netušili jsme, když byl před lety první výlet, že se z toho stane tam prima parta lidí. Takže moc hezké je dělat něco společně pro druhé.

                A ještě jednu hezkou společnou aktivitu jsme objevili – hlasité předčítání.

A když už je ta zamilovanost skoro pryč, tak je potřeba budovat lásku v maličkostech všedního dne a vážit si druhého v jeho jinakosti. K tomu ať nám pomáhá Bůh.

 

                                                                                

Zobrazeno 2403×

Komentáře

Marteo

Amen!

Heléné

Ikdyž si vezme člověk dotykáče, není zárukou, že takový zůstane po celý život. Možná s tím přestane už po svatbě...Moje rada pro snoubence: Nic si nemalujte růžově.

Krasnazena

A moje - a buďte schopni děkovat za maličkosti.

Eliška88

@Krasnazena: Myslím, že byste s manželem měli jezdit na manželská setkání a na přípravy snoubenců. Člověk má růžové představy, to určitě, ale v těžkých dobách si vzpomene, že ti a ti manželé mluvili o tom, že tohle je těžké nebo že tohle přijde, že tohle je normální...

Krasnazena

@Eliška88 - mám doma těžkého introverta a on se mnou nikdy nikam nepůjde ani nepojede. Naštěstí je takových mužů v párech víc. Vím, že to, Eli, myslíš dobře, ale učím se přijímat J. takového, jaký je. Za týden mu bude 60 a starého psa novým kouskům čl. opravdu nenaučí.

Ivka-Iva-el

@Krasnazena Tak že mu gratulujeme k narozeninám :-) Jaký bude dárek? Maraton? :-)

Krasnazena

Ivka - už na to dlouhé chození nemám. Koupila jsem kvalitní kalhoty na chození:-)

Petr Steinbauer (PetrST)

@Heléné: "Moje rada pro snoubence: Nic si nemalujte růžově."

Jak říkává jeden můj kamarád: "50% manželství v České republice se rozvede. A těch zbylých 50% na ten rozvod už ani sílu nenajde."

Heléné

neviděla bych to tak černě :-)

Marteo

Proč se lidi rozvádí?
Muž doufá, že se žena po svatbě nezmění. Marně.
Žena doufá, že se muž po svatbě změní. Marně.
Tak bych moc přála těm, kteří do manželství teprve vstupují, a vlastně i nám, co v manželství už nějakou dobu jsme, abychom neměli na partnera / partnerku přehnaná očekávání.

Tessi

@Marteo to je krásně napsaný!!

Petr Steinbauer (PetrST)

@Marteo: Jo, přesně takhle to vnímám.

KMirjam

To je zvláštní, jak je tolik lidí zklamáno manželstvím. I my měli během těch 35 let někdy krize, samozřejmě, však ty jsou nezbytné a prohlubují vztah. Ale zklamání jeden z druhého? Nevzpomínám.... asi jsme nějaký divný pár, nebo jsme si předem nic nemalovali a šli zkrátka do toho dobrodružství se vším, co v sobě máme. Nebo to je tím, že jsme to jeden čas neměli vůbec lehké? Můj úraz, život visící na vlásku, následná invalidita... Čím déle jsme spolu, čím déle ten vztah zraje, tím je krásnější. Vydržte to lidi, není nad to, dočkat se společného stárnutí! To je úplně nový začátek! (se všemi novými těžkostmi, které má, třeba v podobách nemocí... a strachu jeden o druhého). Co však vím, nuda to nikdy nebyla. A nehrozí ani teď. Naopak.

PedroRafaelo

Kromě knihy Pět jazyků lásky doporučuji přečíst ještě Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a pak taky Osobnosti plus. Hodně to člověku pomůže pochopit toho druhého a pomůže to zlepšit kvalitu vztahu.

Krasnazena

KMirjam- Napsala jsem, jak to cítím a mám já.

KMirjam

@Krasnazena to jsem pochopila reagovala jsem ale na celý soubor komentářů pod článkem.

Krasnazena

@KMirjam -jasně. díky.

Klarysa

Liduško, díky moc za Tvůj článek, je čtivý a plný naděje, i přes to, že zakoušíte oba s manželem těžkosti :) Pán Vám oběma žehnej :) +

Ivka-Iva-el

Doporučuji knihu Láska a úcta!

Petr Steinbauer (PetrST)

@Ivka-Iva-el: Tu jsem si shodou okolností před pár týdny pořídil a dokonce i pokračování "Láska a úcta v rodině".

Lenka Dvořáková

Vdávala jsem se 23.6. 3018 a knížku láska a úcta jsme dostali jako svatební dar. A čteme jí.

Krasnazena

Leni-3018 - to je krásný letopočet:-)

Lenka Dvořáková

Pardon 2018... překlep

Zobrazit 23 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková