chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Nádherný dar přátelství

7. 9. 2017 13:37
Rubrika: vztahy

Nádherný dar přátelství

Jako děvče náctileté jsem jezdila na soboteckou faru, kde jsme se jako asistentky – asky připravovaly na prázdninové chaloupky s dětmi. Od svých čtrnácti do osmnácti let jsem každý měsíc na jeden víkend jezdila mezi další dívky do Sobotky. Zázemí nám tehdy vytvářel salesián P.Petr Němec. Po sametové revoluci odešel Petr na misie do bulharského Kazanlaku. Díky internetu jsme ale zůstaly ve spojení. Dokonce jsme se jeden rok s manželem do Bulharska vypravili, prošli se po horách, navštívili několik chrámů a s Petrem zkrátka pobyli.

            V době dospívání jsem k Petrovi chodila i ke svátosti smíření a ten usměrňoval moji bujnou povahu. Časem se náš vztah prohloubil. Petr spal u nás doma, když jsem měla záchvat mánie a společně s Jendou mě vezli do nemocnice na psychiatrii. Vlastně už v sedmnácti letech, kdy jsem byla poprvé hospitalizovaná, mě navštívil v Kosmonosech. Když viděl trosku, jakou jsem tenkrát byla, nevylekalo ho to. A rozhodně se za mě hodně modlil. Zná mě tedy v celé mé bídě.

            Petr jezdí do ČR pouze dvakrát do roka. Oběhne doktory, navštíví příbuzné a přátele. Petr patří do skupiny těch kněží, kteří nejsou velcí ani svým vzrůstem, ani skvostnými kázáními či zvučným hlasem. Petr je veliký svou službou a praktickou láskou.

            Sešla jsem se s ním včera. Nejprve jsme povídali, pak jsem šla ke svátosti smíření, poté přišla ještě D. a slavili jsme ve třech eucharistii v kapli u salesiánů. V přímluvách jsme prosili za další „soboťačky“, živé i zemřelé rodiče, za závislé lidi. Poté jsme se nadlábli v blízké restauraci. Když někoho vidíte málokdy, tak bývá ta intenzita setkání veliká. Chcete si do srdce vrýt každý detail. Tak to bylo i včera. Neplká se o hloupostech, protože čas je drahý.

            Petr i my jsme blíže k nebi než před lety. Jemu se blíží sedmdesátka, nám padesátka. Život nás už všelijak pofackoval. Tím víc si ale vážím přátelství, které trvá víc než třicet let. Když je Petr s vámi, je tam naplno. Nedělá žádná velká gesta, ale já vím, že mě má rád a nese v srdci. A nejen mě…..

Zobrazeno 1590×

Komentáře

Terunka

Stejně je ten svět tak malý - jak jsem ti říkala v Praze, o. Petr mě křtil, zjistila jsem to až v dospělosti z křestního listu :-)

IrenaT

Krasne!!!

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková