chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Značkaři

6. 8. 2017 19:34
Rubrika: zamyšlení

Manžel před pár lety udělal zkoušky a je vedoucím značkařem. Většina Čechů asi ví, že máme zřejmě nejlépe značené turistické trasy na světě. Málokdo už ví, že pro značení cest je předepsána přesná metodika, nebo že věkový průměr značkařů je vysoký a chybí dorost. Střední generace asi nemá čas, mnozí mladí nebudou dělat nic zadarmo. Ale konec filosofování, přejděme k faktům. Značkaři pracuí pod hlavičkou KČT, ale nemusí být členy. Koordinace probíhá na krajské úrovni. V K.Varech se značkaři scházejí dvakrát do roka. Každá turistická trasa se musí po třech letech obnovit. Dvojice značkařů dostane tak dvě nebo tři trasy, které má v konkrétním roce obnovit. Kromě barev nese značkař s sebou pilku, sekyrku, hnědou barvu na zabarvení značky, která už neplatí, kovovou značku a značky nalepovací. Vedoucí značkař zná přesné zásady značení. Mezi nejdůležitější patří, že potkají-li se na křižovatce všechny barvy, první visí červená, druhá modrá, třetí zelená a čtvrtá žlutá. Mnemotechnická pomůcka je - jsou podle abecedy: Č, M, Z, Ž. Nikdy by neměly být dvě značky na jednom stromě, protože když jeden spadne, nebo je pokácen, přijdou oba směry o značku. Každá křižovatka musí být označena dvěma značkami - tzv. naváděcí a potvrzovací. Pokud vede značka po rovné cestě, měla by být umístěna alespoň jednou za každých zhruba 300 m. To jsou tzv. značky útěchové - "neboj, jdeš dobře." Pokud vedou značky terénem, kde není jasné pěšina, měl by turista vidět od jedné značky ke druhé.

Včera jsme obnovili modrou značku z Jáchymova, přes Nové Město do Zálesí. Schválně jsem si dala tu práci, že jsem značky spočítala. A pak jsem oslovila přátele, aby tipovali, kolik značek jsme celkem obnovili. Z prvních tipů nám bylo jasné, že si přátelé myslí, že se obnovují jen značky nějak poškozené. Ale není tomu tak, znova obarvit se musí úplně všechny značky. Nesmíme zapomínat na to, že turisté chodí po stezce v obou směrech. A každá křižovatka musí být značena obzvlášť pečlivě. Popravdě musím říct, že bych na tu práce mnohé z dotázaných hned poslala, aš si to zkusí. A tak ti, co byli vkutku při zdi, tipovali 25 či 30 značek. Ti by zabloudili už dole v Jáchymově. A ti, kteří hádali 220 či dokonce 700 značek by značkovali ještě teď. Pokud by už nepadli únavou. Oněch 7km jsme obnovovali 6 hodin a na trase viselo 135 turistických značek.

 

Zobrazeno 5049×

Komentáře

langer-hans

Fíha. To je dobré, vůbec bych netušila, že je to tak. Díky!

Eliška88

Já tipovala 125, ale zapomněla jsem hlasovat.

Krasnazena

Eliško - super. Jsi skvělá.

Ferenc

Zavady ve značení je možno nahlásit zde: http://www.turistickeznaceni.cz

Krasnazena

Ferenci - díky.

majkiii

Jste dobří, díky! Jako bezdětní jsme chodili víc, ale i teď často značky při menších "tůrách" využíváme ... Člověk si vůbec neuvědomí, co za tím stojí práce.

fragaria

Turistika, popřípadě obnova značek je jedna z řady činností, kterou plánuju dělat, AŽ....budou děti starší. .

veruska-m

Já bych neřekla, že těch 220 je až tak velké přestřelení (zejména pokud člověk danou trasu nezná). Já bych asi tipovala podobně, značky cca co 100 m, tj. 140, plus řekněme dvacet křižovatek, takže dalších 80, dohromady 220. Ne každý chodí tak často po horách a pamatuje si frekvenci značek (a má odhad na vzdálenost :D). U těch nízkých čísel bych zas věřila tomu, že dotyčný skutečně předpokládal, že se obnovují jen poškozené značky. Ta velká čísla, no to asi někdo jen střílel od boku. :D

Krasnazena

verusko - věděli, že se obnovují všechny značky:-). Naopak jsem viděla, že ti, kteří postupovali logicky, tipovali od 70 do 150 značek - to bych brala:-))))))

Petr Steinbauer (PetrST)

O dokonalém turistickém značení v Čr jsem se přesvědčil na výšlapu v Rumuském pohoří Retezat. Jak se mohu stát značkářem?

Krasnazena

Petře, informujte se v Klubu českých turistů v kraji, kde žijete.

Petr Steinbauer (PetrST)

Díky. Nidy jsem o značkářích nezaslechl a z článku mi to připadá jako velmi atraktivní volnočasová aktivita (tedy, jestli jsem dobře pochopil, že se to dělá zadáčo ve volném čase). Turistiku mám rád a přispět nějak k mému koníčku by mě celkem těšilo :)

Krasnazena

Jen do toho, Petře:-) Můj muž vždycky říká, že to "děláme pro lidstvo":-) Hodně nás to spojuje.

Zobrazit 14 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková