chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Maria pod křížem

30. 3. 2017 11:29
Rubrika: vztahy

Maria pod křížem

Jedním z největších trápení v životě je BEZMOC. Nejsme mocní něco dělat, podniknout, zaonačit. Mariino utrpení pod křížem muselo být ukrutné. Ale ona na rozdíl od mnoha učedníků neutekla. Vzpomněla jsem si na Marii při návštěvě své kamarádky P., které se vloni zabil v horách manžel. Mám to k ní dost daleko, přes 200 km, ale zastavila jsem se při zpáteční cestě z Brna. Synům je 5 a 11 let. Šli jsme se projít s P. a Ondráškem. Hráli jsme si na auta, na vlak, blbli. Ukázala mi místo, kam vysypali manželův popel. P. tam chodí běhat, tak ho vždycky pozdraví nebo zapálí u řeky svíčku. Na lavičce v parku jsem jí dělala partnera – opřela si hlavu o mé rameno.

            Když jsme uložily kluky, otevřely jsme si láhev vína, zabalily se do dek a povídaly si. P. mi otevřela své srdce do hloubky. Nic nezatajovala, povídala o obrovském smutku, který nemohla projevovat před dětmi, jak utíkala do lesa, kde řvala jako raněné zvíře. Mluvila o přátelích, kteří jí pomohli. O kamarádovi, který si s ní v jejích bezesných nocích psal, o natvrdlosti některých lidí, o synech, o práci, o lásce, o samotě, o tíze. Mluvily jsme o zamilovanostech, o tom, jak láska bolí, o únavě. Bylo to nádherné. Nedělala jsem vlastně nic. Seděla, pila víno, naslouchala a mluvila. Jen jsem s ní jednoduše byla…..

            Ondrášek mi nabídl, že můžu spát v jeho posteli s obláčkovým povlečením. To samozřejmě nešlo odmítnout. A ještě jsem tam měla zábranu, tak jsem nemohla spadnout. A P. před spaním přišla, pohladila mě po vlasech a řekla: „Ty ani nevíš, jak moc jsi pro mě udělala.“ No, to byla síla!

            Moc prosím, buďme. Buďme i tehdy, když nejde skoro nic dělat – v nemoci držme za ruku, pišme zprávy, upečme perník tomu, kdo je sám, hrajme si s dětmi, objímejme.

 

Zobrazeno 1728×

Komentáře

Eliška88

Ach, Krasnazeno, jsi prostě krásná. Stále více si uvědomuju, jak je potřeba někdy prostě "jenom být" a naslouchat.

Krasnazena

Eliška88 - děkuju. Jsem hříšnice, ale milující:-)

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková