chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Životopisy

12. 2. 2016 15:03

Je pátek, tudíž pravidelný čas pro knihovnické okénko.

Tentokrát bych ráda představila můj oblíbený žándr, kterým jsou životopisy a rozhovory. Už v době dospívání mi některé životopisné knihy pomohly ve zrání k víře - životopis Jana XXIII., životopis Dona Boska, kardinála Trochty či knížka o obrácení slavného šachisty Luďka Pachmana Boha nelze vyhnat.

Nejkrásnějšími a nejvíce oslovujícími životopisy, které jsem četla už jako dospělá byl životopis Víta Tajovského Člověk musí hořeti, Rozhovory Aleše Palána s Ludvíkem Ambrusterem Tokijské květy či rozhovory s biskupem Esterkou Rozhodni se pro risk.

Ze spisovatelů, kteří se tímto žánrem zabývají, si velmi vážím Pavla Kosatíka. Líbily se mi medailony Olgy Havlové, Jana Masaryka či Věry Čáslavské.

Nádhernou knihou je též Deník přátelství o vztahu Jana Pavla II. a Vandy Poltavské. Kdo má sílu může si také počíst v korespondencích třeba Boženy Němcové či Otokara Březiny.

Zkrátka u regálu s MDT 929 mě v knihovně uvidíte často.

 

 

Zobrazeno 2369×

Komentáře

voda-zpívající

A znáš knihu Suzanne Renaud? O manželce Bohuslava Reynka.

PetraO

Mě se moc líbily "Hovory před věčností" od Zdeňka Vyšohlída. Kniha je vpodstatě životopisem i pohledem na život P. Jiřího Reinsberga. O něm a s ním je i dílo "Hospodin rozjasnil svou tvář". Kdyby mi někdo řekl, že při čtení těchto materiálů na disertaci budu mít pusu od ucha k uchu, nevěřila bych!

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková