chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Islamista

22. 12. 2015 14:50

Každoročně pořádám v dětském oddělení knihovny mnoho besed s adventní a vánoční tématikou. Vloni jsem se zaměřila na zvyky a způsoby slavení Vánoc v různých zemích. Letos jsem dětem vždy přečetla biblický příběh o putování Josefa s Marií do Betléma. Některé děti poprvé slyšely slovo Bible. Sama se při přípravách vždycky něco dozvím. Naše Vánoce jsou často takovou idylkou a přejeme si vzájemně zdraví a pohodu. Josefovo a Mariino putování bylo všechno jiné, jen ne pohoda. Z Nazaretu do Betléma to je asi 140km, Josef šel pěšky, Marie jela na oslu – pár dní před porodem. Ženy, které někdy rodily, říkají, že to musely být šílené útrapy. A pak, kde budou rodit? Tak jsme si to s dětmi zkusily představit – u nás sterilní porodnice, Maria ve chlívě mezi zvířaty dala Ježíška do žlabu, ze kterého žrala zvířata. Nikdo je nechtěl.

                Čtvrťáků jsem se ptala, jaké byl Ježíš národnosti, a dozvěděla jsem se, že to byl Čech. Jeden bystrý druhák tvrdil, že Ježíš byl islamista. Zatrnulo mi. Asi se s rodiči dívá na zprávy, ale nikdo mu pořádně nic nevysvětlí. A kdybyste nevěděli, kdo napsal Českou mši vánoční, tak vězte, že to byl Kapr.:-). Ale poslední setkání se 3.třídou mě dojalo. Ptala jsem se dětí, jak se jmenovali Ježíšovi rodiče. Někdo odpověděl, že Josef a Maria. Odvážná holčička se přihlásila a řekla: „Ale Josef nebyl Ježíšovým otcem, Maria ho měla s Bohem.“ Měla jsem chuť tu holčičku obejmout. Sama nevím, jak dětem z nevěřících rodin vysvětlit, že Josef byl jen pěstoun. A jak to podle Bible bylo s Ježíšovým početím. Ano, dávám si pozor, abych svou víru nikomu nevnucovala, tak říkám: „Křesťané věří, že Ježíš byl Bůh, jiní lidé uznávají, že to byl významný člověk. Počítáme od něj náš letopočet.“

                Kdy se ale necítím na tenkém ledě, to je tehdy, když se zabýváme dárky. Proč si je vlastně dáváme? A děti dobře vědí, že dárek je prostředek, jak zhmotnit lásku, jak jinak říct druhému: „Mám tě rád.“ Jsem moc ráda, že s dětmi hledáme kořeny a podstatu. Připomínáme si, proč Vánoce vlastně slavíme. Abychom na to přes hromadu jídla, světýlek, pozlátek, cukroví a pohádek nezapomněli.

 

Zobrazeno 1198×

Komentáře

Krasnazena

Víte, dělám mi velikou radost, že může hlásat evangelium, i když nepřímo.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková