chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Čtení do šířky

6. 9. 2015 15:55

Čtení do šířky

Ve škole nás sice naučí písmenka, slova a věty, ale to ještě neznamená, že nás naučí skutečně číst.

Dočetla jsem knížku rozhovorů s Marií Rút Křížkovou Slyšet a odpovídat. Uvědomila jsem si u čtení mnoho věcí. Je krásné, když v nás kniha vzbuzuje otázky, když nás burcuje, abychom si přečetli knížku s podobnou tématikou, když nás učí vidět souvislosti.

Konkrétně tato kniha mě vede k dalšímu čtení a pátrání. Marie Rút byla ženou, která pracovala v disentu, můžu si tudíž najít další životopisy jejích přátel, přečíst si text Charty 77. Její dcera je lesbička, tak se můžu snažit tomuto faktu porozumět a něco si o tom přečíst. Především ale Marie Rút uspořádala a redigovala dílo Jiřího Ortena. Četla jsem od něj jen pár básniček, nabízí se tedy ponořit se do Ortenovy poezie. Orten byl Žid a M.R. se stalo židovkou. Chci-li být víc v obraze, můžu číst židovské autory, zajímat se o holocaust. To bych měla vystaráno o témata do konce svého života! Napadá mě, že bych si občas mohla přečíst kousek poezie. Jako člověka, kterého hodně zajímá psychologie, mně taky neujde, že vztah M.R. k mrtvému Ortenovi, byl víc než obdivný. Vrtá mi hlavou, jak se mohla zamilovat do člověka, který už nebyl živ, mít dítě s jeho bratrem atd. Tak jsem napsala psychiatru MUDr. Honzákovi, co si o tom myslí. Vida, odpověděl v zápětí, že se jedná o pygmalionský komplex. Mně vůbec nejde o tom M.R. nějak soudit, mě to jen zajímá. Vůbec si často říkám, kde je hranice normality. Co je normální a co je běžné?

M.R. je velice svérázná osobnost. Byla velmi statečná, ale její děti jako kdyby byly odsunuty na druhou kolej. A jsme u výchovy. Opět obrovské pole knih. M.R. je i přes své podivnosti bytostí velmi inspirativní pro mě osobně svým hledání smyslu života, bojem za pravdu. Mohla bych podle knížky udělat pro děti v knihovně besedu o statečnosti.

Sama pro sebe jsem si takové čtení nazvala ČTENÍ DO ŠÍŘKY. Četba jedné knížky může rozvinout tolik dalších směrů, témat, nápadů, vyvolat otázky, podněty. Je to nádherné dobrodružství. Dobrodružství čtenáře, který se naučil číst.

 

 

Zobrazeno 1545×

Komentáře

Meruňka

Čtení do šířky - nádherná formulace :) Díky!

ToB

Ano, přesně. čtení do šířky je přesně to, když člověk nenechá svůj mozek zahálet a četba ho provokuje k dalším objevům (a nakupování knih :-)

Marie Kuříková (Marijanka)

Ahoj Lidu,
dr. Honzáka jsem potkala v pátek v jídelně. Byla jsem na jedné jediné jeho přednášce, kterou měl u nás v práci a dodnes si toho spoustu pamatuji, což je co říct.

Krasnazena

MUDr. Honzák přijede, píšeme si. Oslovuje mě "Líbezná vílo":-))))

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková