chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Zpytování svědomí pro obětavky

10. 3. 2015 15:36

Zpytování svědomí pro obětavky

„Miluj Pána, svého boha celým svým srdcem, celou svou myslí, celou svou duší a celou svou silou a bližního jako sebe samého.“

Napadá mě, že některé osoby, zvláště ženy, by o sebelásce měly přemýšlet přo zpytování svědomí.

Pár námětů: Kdy jsem naposledy udělala něco pro sebe jen tak pro radost? Kdy jsem si nějakou drobnost koupila? Nevymlouvám se, že kvůli péči o rodinu nestíhám dbát o svůj vzhled? Mám přítelkyně, se kterými trávím čas? Dokážu aspoň někdy dělat něco proto, že CHCI a ne jen proto, že MUSÍM? Mám nějaké záliby, koníčky? Jsem pořád Marií, Annou, Lucií, nebo jsem se už „rozpustila“ ve svých rolích? Uvědomuji si, že až budu úplně vyčerpaná ležet v nemocnici na kapačkách, už opravdu nebudu nikomu užitečná? Mám radost z toho, že jsem žena? Umím přijímat své pohlaví? Přemýšlím o tom, co je mým jedinečným posláním? Umím přijímat od druhých pomoc? Umím přijímat dárky, pochvalu? Když odpočívám, nemám výčitky, že jsem měla dělat něco pro druhé?

Zobrazeno 1337×

Komentáře

PetraO

Ještě bych připsala: Jsem opravdu tolik obětavá z lásky ke svým nejbližším? Nepřehlušuji ve skutečnosti své strachy, zranění, problémy, které nemám sílu, odvahu řešit?

Krasnazena

Ano, Petro, děkuju. Připíšu.

margotka1

Liduš, vystihla jsi to přesně, začala jsem se to učit, až když jsem se před 4 roky totálně sesypala a půl roku jsem marodila. Je to sice o kapku lepší, ale pořád to neumím tak, jak by to mělo být... Prostě asi je člověk nějak nastavený, že tu musí být jen pro druhé a na sebe vůbec nemyslí. A to také není dobré. Díky za ten příspěvek. Můžu ho poslat své snaše a své sestřenici? Ony to také moc potřebují. Dík :-)

AlenkaNusl

A také: člověk se nemusí pro druhé přetrhnout, přesto může na sebe zapomenínat...

Krasnazena

Margotko - pošli všem, kdo to potřebují

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková