chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Zdravý životní styl jako moderní bůžek

10. 3. 2015 6:18
Rubrika: zamyšlení

 

"Že se dřív o jídle tolik nemluvilo?" položila otázku paní Boženka na setkání seniorek.

"Ne", odpoví Anička. "Jedlo se zkrátka to, co bylo a prostě se to neřešilo."

Ano, je to tak, řekla jsem si i já. Mnoho lidí jídlo velmi řeší. V televize jsou pořady o vaření a hubnutí, vezmete-li jakýkoliv společenský časopis, máte na jedné straně nějaké recepty a na další rady, jak zhubnout. Debatuje se o tom, co je to zdravá strava. Obžerové, ti jsou též zaměstnání stále jídlem - buď ho nakupují, vaří, pečou, smaží, restují, dusí, grilují, nebo ho pojídají. A pak už zase plánují, co v dalších dnech koupí.

Ti, kterým na zdraví záleží, jsou ohroženi tím, že i u nich bude jídlo na prvním místě v jejich myšlení. Při každém nákupu pečlivě čtou, co výrobek obsahuje. Na tom jistě není nic špatného, ani na tom, že chceme jíst zdravě. Ale! Má-li cokoliv v mém životě první místo, ať je to člověk, zdravý životí styl, sport nebo nějaký koníček, je to špatně.

V neděli jsme slyšeli: "Já jsem Hospodin, tvůj Bůh. Já jsem tě vyvedl z egyptské země, z domu otroctví. Nebudeš mít jiné bohy mimo mě." Hospodin je Bůh žárlivě milující a on už nás z egyptské země, z domu otroctví, vyvedl. Jak lehce se tam ale vracíme!

Je moc dobře, když má člověk za přátele lidi, kteří jedí rádi, ale pořád neřeší, zda tohle můžou, zda je zdravý tento jogurt, jestli není lepší být vegetarián. Osobně mám jídlo moc ráda. A protože mám velkou nadváhu, řešit ho musím. Ale nechci si vzít radost z jídla a nechci ze své snahy zhubnout udělat středobod svého života. Jsem ženou kyprých tvarů, ale když pak potkám nějakou anorektičku, tak poděkuju za to, že mi chutná.

Přijde mi až komické, jak moc někteří lidé přemýšlejí o tom, zda jedí zdravě. Pokud si u nás v knihovně půjčíte dvě příručky o výživě, zaručeně si budou v něčem odporovat. Všichni dneska víme, že bychom měli vypít 2-3 litry tekutin, víme o tom, že je dobré častěji zařazovat do jídelníčku ovoce a zeleninu či vyhýbat se uzeninám. S kamarádem knězem jsme se na téma zdravé výživy též dostali. Hledal v supermarketu neloupanou rýži. Našel ji až v tom třetím. Hlavně ale zjistil, že je třikrát tak drahá, než ta loupaná. Ano, můžeme si kupovat racionální a bio stravu. Ale napadá mě otázka: není lepší jíst střídmě a pestře a ušetřené peníze dát těm, kdo je potřebují? My se pořád zaobíráme tím, co je a není zdravé. A sami víte, že jednou byly margaríny vychvalované až do nebe, pak zase přišlo zpět do módy máslo. Kuřecí maso mělo být nejlepší, než se přišlo na to, že je v něm plno antibiotik atd. atd. Afričan je rád, že má co zakousnout. Asi by se na našimi starostmi musel přinejmenším pousmát.

Pěkně prosím, to, že potravinářské koncerny nás klamou a i do zdravých potravin přidávají přísady, které tam nepatří, vůbec nepopírám. Kdo chce, nechť se odstěhuje na venkov, chová slepice a králíky a pěstuje pšenici. Mně však mnohem důležitější přijde Ježíšovo slovo: "Člověka neznesvěcuje to, co do něho vchází, ale to, co z člověka vychází - zlé myšlenky, smilsto, loupeže, ......" A tohle řeší málokdo.......

10.3.2015

 

Zobrazeno 1487×

Komentáře

Gillette

To je velká pravda. Taky mi přijde, že je rozdíl mezi tím, když si člověk dá místo pytlíku brambůrek banán, a pokud je člověk dobrovolně (ne ze zdravotních důvodů) otrokem nějaký speciální diety, kdy si ani ten normální banán nedá.

IrenaT

Máš Liduš pravdu. Dnes se stále řeší jídlo, zdravá a nezdravá strava, myslím, že až moc.

langer-hans

tleskám!

LuAnZdi

Díky. Díky.
"Já jsem Hospodin tvůj Bůh."

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková