chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Meditace nad jménem Ludmila

17. 9. 2014 10:02
Rubrika: zamyšlení

Meditace na jméno Ludmila

Vždycky mě zajímalo, co jednotlivá jména znamenají a nejenom, jak zní. Ludmila má tu výhodu, že pochází ze staroslověnštiny a znamená lidu milá, oblíbená u lidí. Někdo řekl, že každé jméno je hezké, když se hezky řekne. Nu, ale takový Mstislav, no nevím. Přišla doba, kdy se holčičkám začaly dávat Nikolky, Natálky, Kamilky a jiné. Aničky se do módy už zase vrátily, občas i nějaká Anežka, ale Lidušek je pořád poskrovnu. Trošku mě to mrzí. Sv. Ludmila je velikou patronkou. Byla to taková průkopnice, když se dokázala vzdát pohanských bohů a stát se křesťanskou. Známe ji pouze z legend a je ve stínu svého vnuka Václava, ale vzýváme ji jako patronku vychovatelů a babiček.

            Jaká je žena, je-li nazvána lidumilu? Co na ní lidé milují? Měla by mít velké srdce, být vlídná, naslouchající, připravená přijímat ty, kteří ji potřebují. Projevovat o lidi zájem. K Lidumile patří pohostinnost, srdečnost, většinou pracuje s lidmi.

            Jedna Liduška, kterou znám, je vždycky ochotná pomoci. Nikdy se člověk nebojí jí o cokoliv požádat, je to dříč, je veselá a spolehlivá. Další Liduška je varhanicí, vede sbor a kromě svojí práce ještě pracuje ve vesnické knihovně. Moje teta byla Ludmila, které většina říkala „Liduška“ byla to taková pracovitá služebnice, která vůbec nemyslela na sebe, ale dřela, obětovala se pro druhé, ale ne nějak útrpně, leč radostně. Byla to farní hospodyně, přísná, ale milovaná. Zkrátka Lidušky, které znám, extrovertky (těch znám víc) i introvertky, jsou takové bytosti, které mají rády lidi a lidé zase mají rády je pro jejich otevřenost, pro to, že mají srdce na pravém místě a nezkazí žádnou legraci.

            Vždycky mě zajímalo nejenom, jak to jméno zní – třeba taková Laura zní nádherně, ale co znamená. Ve Starém zákoně nebo u indiánů má jméno souvislost s narozením toho člověka nebo jeho vlastnostmi. Anna znamená „omilostněná“. Katolíci často dávají jména podle patronů, aby děti měly věrného ochránce.

            Myslím, že Ludmila je jedno z nejhezčích jmen. Ještě vznešenější zdá se mi Bohumila či Bohuslava. Ta má milovat či slavit Boha. Letos jsem tedy Liduškám přála, aby byly Bohu milé, lidu milé i sobě milé. Zkrátka, aby dokázaly žít v lásce k Bohu, bližním i sobě samým, což mnoha ženám tak zoufale nejde.

            A mně, když někdo řekne: „Ludmilo“, tak si opravdu připadám jako kněžna. Když mě osloví „Lidu“ je to mile přátelské a když zašeptá: „Lidunko“, je to jako by mě pohladil.

 

                                                                                              16.9.LP 2014

Zobrazeno 3391×

Komentáře

Krasnazena

Héléné - díky.

Ludmila Sobotková (Lidunka)

Děkuju za hezký článek. Až doteď jsem to svoje jméno neměla moc v lásce, protože mi už ve školce děti říkali Libuše, na gymplu zas učitel Lidumilo, ale je pravda, že když mi někdo řekne Lidunko nebo Liduško, tak je to jako pohlazení ;)

Zobrazit 20 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková