chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Sebeláska

22. 6. 2014 19:55
Rubrika: zamyšlení

Sebeláska

Na téma sebepřijetí bylo už napsáno hodně knížek psychologických i spirituálních. Když se Ježíše ptali, které přikázání je největší, tak odpověděl: "Miluj Pána svého Boha celým svým srdcem, celou svou myslí, celou svou duší a celou svou silou a bližního jako sebe samého." Přiznám se, že se pořád učím, co to znamená milovat bližního jako sebe samého. Jeden můj známý kněz mi řekl: "Máš druhé milovat jako sebe, ne víc." Tý, brďo! Že by i tohle mohlo hrozit? Myslím, že se nemýlím, když řeknu, že lásce, ale i sebelásce se člověk učí celý život. Je to proces, který nikdy nebude u konce. Co je to zdravá sebeláska a co je už sobectví?

Když se mi někdy chce lenošit nebo si něco dopřát, tak si říkám: "Dopřála bys tohle druhému? Kamarádce? Proč ne. Někdo z nás měl třeba maminku, která se pořád pro všechny obětovala. Ona jako by nic nepotřebovala, stále byla v pozadí. Málokdy si koupila něco nového na sebe a když už tak v sekáči, na talíř si nandala až co zbylo, do kostela chodila i s horečkou a druhým pomáhala, i když byla sama k smrti unavená. A sebelásce se v některých katolických rodinách nemluví, spíš o oběti. Člověk jenom slyšel, že: "Samochvála smrdí". Pak mi ale jednou kamarádka řekla: "Měj se ráda." Říkala jsem si, že je to zajímavé přání, ale jak se to dělá? Jak mám sama sobě konkrétně prokazovat lásku? Třeba tím, že si uvědomím, že moje síly pomáhat druhým jsou omezené a i já sama mám právo na odpočinek. Nemusím dávat peníze jen na charitu a kupovat početným rodinám dárky, ale s radostí si dopřát třeba kadeřnici nebo masáže. Bez nějaké falešné pokory si uvědomit, jaké mám dary a ty používat. Ano, hezky zpívám, jsem dobrou společnicí, mám dar psát.

Sebeláska také znamená, že si uvědomím, že jsem hodna lásky druhých. A že mám hodnotu jako lidská bytost nejen tehdy, když odvádím perfektní výsledky, ale i když dělám chyby, nejen tehdy, když jsem zdravá a všechno zvládnu, ale i když jsem nemocná. Sebeláska taky umí říkat "ne" těm, kteří by zneužívali mé dobroty.

Sobectví vnímám tak, že všechny své peníze hamouním jenom pro sebe a nikdy bych nedala ani korunu tomu, kdo to potřebuje. Veškerý svůj čas si uzurpuji pro sebe, o nikoho se nezajímám, na nikom mi nezáleží, ať mi všichni vlezou na záda.

Žena, která má ráda sama sebe, není služkou, ale partnerkou, je to bytost, která ví, že je cenná a zaslouží si úctu svého manžela, přátel, spolupracovníků.

 

 

Zobrazeno 4592×

Komentáře

Lucie007

Krásný článek:-)

theofila

Tak přesně tohle jsem potřebovala číst :-) Díky!

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková