chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Odvlečené děti, ale i Pohádkové lesy

11. 6. 2014 8:26
Rubrika: zamyšlení

Odvlečené děti, ale i Pohádkové lesy

„Svět je špatný“, slyšela jsem v poslední době několikrát. Nemyslím si to. Ve světě se dějí dobré i špatné věci a dobro a zlo je i v každém z nás. Záleží na tom, s čím spolupracujeme, co vytváříme, čemu dáváme ve svém životě přednost. Před týdnem jsem si domů přinesla jeden časopis a kromě rozhovoru se známou herečkou, tam snad nebylo nic optimistického. Ekonomika jde do háje, plýtvá se dotacemi, v kultuře se bude škrtat, demografická křivka je nepříznivá atd. Nejde o to, natírat svět narůžovo, ale jde o tom UMĚT VIDĚT I TY KRÁSNÉ A DOBRÉ VĚCI, pro které stojí za to žít. Na internetu jsem četla, že muslimové odvlékají dívky do otroctví a Evropu to příliš nezajímá. Často si říkám: „Co já s tím? Jak tomu můžu zabránit?“ Tomuto konkrétně asi nijak, ale děti, které mi projdou v knihovně rukama, těm můžu ukazovat, jak se dá žít, jak je třeba mít úctu k druhým lidem, respektovat je, jak už takový malý člověk může přispívat třeba k dobré atmosféře ve třídě. To můžu a o to se snažím.

            Ano, na dětech se páchá na mnoha místech velké násilí a dějí se věci, nad kterými se člověku dělá špatně a rozum zůstává stát. Ale existují taky třeba Pohádkové lesy, kdy pár nadšených lidí uspořádá pro děti v jednom městě velkou akci, kde se děti setkají s pohádkovými postavami, nesedí doma u počítače, ale v přírodě se hýbají, přemýšlejí, něco tvoří. Vidět ty rozzářené dětské oči, maminky, které kojí na lavičkách, táty s dětmi za krkem či povzbující babičky, pomáhá člověku uvědomit si, že se dají dělat velké věci, když se spojí dobrá vůle a nadšení lidí. Otevřené oči vidí, že existují milující se manželé, kteří se nebojí mít děti, že se jim moc hezky věnují a je na ně radost pohledět. Jak je prima pozorovat hasiče, které učí kluky držet stříkací pistoly nebo si uvědomit, že i my, dospělí, bychom neměli zapomenout být dětmi. Těmi, kteří jsou schopni vidět dobré a hezké věci, byť tolik nekřičí, byť se o nich tolik nepíše, byť jsou skrytější. Nejhorší je pro člověka ztráta naděje a ztráta smyslu, ale všechny Pohádkové lesy, Hrátky pro děti, Dětské dny, ale i Svátky matek či Svátek zamilovaných jsou připomínkou, že má smysl se snažit.

Kéž by bylo více Pohádkových lesů než odvlečených dětí.

 

                                                                                  11.6.2014

Zobrazeno 952×

Komentáře

Pavel Husák (yetti)

Je potřeba tyto aktivity ze strany církve podporovat. Ne nijak složitě, účastí, slovem, snad i finančně, ale hlavně neházet klacky pod nohy, nevidět v těchto aktivitách konkurenci a zbytečně podobné akce "nedablovat", nezdvojovat přísně farními akcemi. Mám i tuto smutnou zkušenost. Fandím!

Krasnazena

Díky moc, Pavle. Mně se líbí slova sv. Pavla: "Mějte zájem o všechno, co je milé, láskyhodné atd." Nemusí být všechno jen zbožné a náboženské a církevní, ale důležité je, aby to rozvíjelo dobro, lásku, tvořivost.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková