chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Jak rozeznat mánii

6. 6. 2014 15:47
Rubrika: zamyšlení

To, že má někdo z vašich blízkých depresi, umí myslím rozeznat každý trochu citlivější a vnímavější člověk a také se o tom už dosti píše a mluví. Ale co je to mánie a jak ji poznat, ač je také velmi nebezpečná, s tím se zatím veřejnost příliš seznámena není. Protože jsem to zažila na vlastní kůži a s dalšími podobnými pacienty byla hospitalizovaná, můžu o tom porozprávět.

            Má-li člověk chorobnou mánii, většinou o tom neví. Projevuje se to tak, že téměř nepotřebuje spát, nebo spí, ale málo. Já jsem třeba od dvou do čtyř hodin v noci, psala úvahy. Mozek chrlí nápady a nechce zastavit proud myšlenek. Člověk stihne nezvykle moc aktivit, aniž by byl unavený. Hodně a rychle mluví. Nic pro něj není problém – všechno zvládne, zastane, má dalekosáhlé plány. Často příliš utrácí i za nesmysly. Mívá velikou chuť k jídlu i nezřízenou chuť na sex. Blízcí takového člověka vidí, že se změnil. Já jsem byla velmi radikální, všem jsem vpálila do obličeje, co jsem si myslela. NEBEZPEČÍ MÁNIE TKVÍ V TOM, ŽE SE TĚLO MŮŽE ABSOLUTNĚ VYČERPAT. U takto nemocných lidí je nezbytně nutná péče psychiatra a je-li zaléčený, pak pomoc psychoterapeutická. Problémem u psychických chorob ovšem je, že nikdo nemůže svéprávného člověka hospitalizovat proti jeho vůli. Mně po nějakém čase došlo, že jsem nemocná. Mánií trpí okolí pacienta více než pacient sám. Ten má pocit, že „to je konečně ono“ – svět je krásný, život je krásný, lidé jsou krásní, žádný problém není velký.“

            Po mánii zákonitě následuje deprese a ta může být různé intenzity. Lékaři moji depresi označili jako střední. Protože je to protipól (odtud i novější název choroby bipolární porucha) – je to jako kdyby člověk spadnul z hory do strže. Pokud má „jenom“ deprese“, tak se nálada mění z normální na smutnou, úzkostnou. Pokud se propadnete z mánie, ten rozdíl je obrovský. A najednou je naopak problémem vše. Všechno je zahaleno šedou až černou mlhou a člověku dělá často problém i se obléknout nebo nakoupit.

            Mánie i deprese zasahují i do náboženské oblasti a způsobují nemocnému těžkosti v modlitbě. O tom napíšu v jiném pojednání.

                                                                                              6.6.2014

Zobrazeno 2192×

Komentáře

Ferenc

Díky za osvětu.

Markéta Pavelková

Skvělé, že o tom píšeš, málo lidí o tom ví :)
Jen bych opravila, že hospitalizovat proti vůli je možné a děje se tak v případech, kdy člověk ohrožuje sám sebe či druhé a mezi tyto případy patří kromě sebevražedného jednání, psychotických atak apod. také mánie v akutní fázi. Samozřejmě mimo akutní nebezpečí už nikdo léčbu nařídit nemůže, ale v tomto ohledu je to ošetřeno alespoň takto. Pokud někdo má akutní fázi mánie a není léčen, měla by se zavolat ZZS, která po zhodnocení stavu obvykle nařídí nucenou hospitalizaci.

Krasnazena

Markéto, moc díky za upřesnění.

Markéta Pavelková

Není zač, já doufám, že to tak skutečně funguje, když se to tak učíme. Na praxi jsem nic podobného zatím nezažila, ale to proto, že jsem nebyla na příslušných odděleních...

Pavel Husák (yetti)

Děkuji za takové sdílení. Může to hodně lidem dost pomoct.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková