chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

I jako informace

12. 5. 2014 18:02
Rubrika: deníček

Knížka Abeceda mého života se klube - zde je malá ochutnávka:

 

I jako Informace

Informace bývají přijímány jako něco užitečného, co nám rozšiřuje obzory a čím se bystří mozek. Ale ouha. V době internetu a množství nejrůznějších médií jsme informacemi přehlceni. Kdypak se v minulosti stalo, aby po pár minutách od katastrofy celý svět věděl, kde spadlo letadlo, kde se potopila loď, kde bylo zemětřesení a další hrůzy. Než se panovník, který byl ve středověku na vojenské tažení dozvěděl, že se mu narodil syn, trvalo to třeba týden, než přijel posel na koni. Ještě před sto lety lidé věděli jen to, co se stalo v jejich bezprostředním okolí.

            Dnes máme neomezený přístup k informacím všeho druhu. Kdo umí cizí jazyky, ten může do hlavy nasázet zprávy nejen v mateřštině, ale množství se mu násobí. „Hlídejte si příjmové kanály“, říkala nám přednášející na jedné velmi zajímavé přednášce. Co to znamená? Opravdu musím vědět všechno? Musím se pídit po podrobnostech a pikantnostech? Když si chci přečíst svoji poštu na centru, už vidím spoustu nadpisů zpráv, které se nedávno staly. Další věcí je, že daleko rychleji a častěji se šíří zprávy špatné než dobré. Dokonce se prý říká dobrá zpráva – žádná zpráva. Ale pokud svoje nitro krmíme samými špatnými zprávami, tak se k němu chováme jako k odpadkovému koši či popelnici. Slovo má obrovskou moc. A slovo spojené s obrazem ještě větší.

            Jak takový člověk moderního věku vlastně funguje? Ráno si pustí rádio či televizi a kromě písniček už slyší zpravodajskou relaci. V práci zkontroluje mailovou poštu, kde na něj vyběhnou všelijaké veledůležité přeposílané maily s veledůležitým obsahem. A když je nepřepošle dál, tak teprve uvidí! Další informace se na něj nahrnou na pracovní poradě. Čte-li někdo denně noviny a dívá se na zprávy, dělá to dle mého soudu už s rizikem, že nezůstane duševně zdráv. Krmí-li někdo svou duši samými krváky či erotickou literaturou, ať se pak nediví, co mu jeho mozek a srdce „vyplivnou“. Je to jako s potravou tělesnou. Budeme-li cpát tučným masem, majonézou a uzeninami, hrozí nám průjem, při nadměrné konzumaci alkoholu, otrava organismu. Pokud do duše pouštíme samá infikovaná poselství, pak není divu, že je nám zle, jsme naštvaní, unudění a smutní.

            Nejde žít bez informací a je dobré vědět, co se kde děje. Ale nemusíme vědět všechno a o všem. Měli bychom ty přijímané informace filtrovat a počínat si ne jako nemoudří, ale jako moudří. Připomínat si, co všechno je ve mně, kolem mě a třeba i daleko dobré. Živit svou duši krásou přírody, hezkými obrazy, dobrými knihami, radostnými písněmi, obklopovat se Krásou a Láskou.

 

                                                                                                          2.5.2014

 

Zobrazeno 1444×

Komentáře

PetraO

Liduško, píšete mi z duše! Ostatně stačí přijít v neděli do kostela, kde zní přímluvy za Církev, svět, stát... a člověk je v obraze hned, navíc příjemnou formou.

Krasnazena

Ona základní informovanost je třeba, ale nenechat se zahltit.

Lucie007

Moje řeč:-)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková