chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Hlavně to zdravíčko

29. 12. 2013 22:17
Rubrika: deníček

Hlavně to zdravíčko

Toto přání slýcháme často. Teprve letos jsem asi pochopila, že přát hodně zdraví (i když češtinářsky se mi líbí spíše přání pevného zdraví - hodně zdraví či málo zdraví mi nějak neštymuje) může býti přáním upřímným a že opravdu zdraví nejde koupit za peníze a je-li člověk hodně nemocný, tak se mu většinou špatně žije. Ano, nepochybně jsou mezi námi tak duševně či duchovně vyspělí lidé, které ani těžká nemoc nedokáže obrat o radost ze života, utrpení je zocelí a dodá jim sílu. Je-li ale člověk takovým normálním průměrným smrtelníkem, pak mu těžká nemoc opravdu "zavaří". Kdybych byla pověrčivá, tak budu souhlasit s tím, že rok 2013 byl pro naši rodinu z hlediska nemocí velmi bohatý, štědrý, krutý, byl náročný a bolestný. I v našem manželství byl tento rok nejtěžším a nejnáročnějším, jaký jsme zatím prožili. Ano, až to všechno bude za námi, až to odezní, nebo až to přijmeme, budeme snad posíleni a obohaceni o mnoho byť tvrdých zkušeností. Ale už trvám na tom, že pokud je člověk zdravý, tak se žije lehčeji, nemá většinou problémy se radovat ze života, vydělávat peníze, cestovat.

Co mě nemoc může naučit? Že tady nebudu věčně, má mě upozornit na moji konečnost, má mě naučit přijímat svou slabost. Je to velmi náročné v naší společnosti, která je tolik zaměřená na výkon!!! Nemoc mi pomůže chápat jiné nemocné, slabé, lidi na okraji. Učí mě závislosti na druhých. Slovo NE-MOC ale jasně ukazuje, že nemám moc, jsem bez síly. Psychická nemoc je pak možná ještě těžší než nemoc fyzická. Je neuchopitelná, mnohdy nepochopitelná a nepochopená. Zasahuje jádro lidské bytosti. Můžete se stát někým jiným než jste byli.

U velmi starého člověka mi přijde přání zdraví trochu neupřímné. Spíše by bylo na místě přát hodně sil nemoc přijmout a být schopen se v pokoji připravit na odchod z tohoto světa. Skutečně ještě nikomu se smrt nevyhnula.

Chtěla bych z celého srdce vám všem přát zdraví duše i těla. A přijde-li nemoc, tak vám vyprošuji sílu ji přijmout a dostatek přátel, kteří ji budou ochotni s vámi nést. Pokud člověk chce veškerou bolest a nemoc ze života vyhnat a vytěsnit, pak vynakládá zbytečnou námahu. Ač je velká bolest téměř nesnesitelná, po jejích prožití, po schopnosti ji procítit, přichází zralost.

 

Zobrazeno 1303×

Komentáře

Katka Doleželová (Katulda)

Díky, Liduško. Souhlasím, že ani nemoc ti nedokáže vzít radost ze života - ale zrovna dnes v noci jsem si říkala, že jsem si měla na Vánoce přát tramal... Zároveň si uvědomuju, že mám díky nemoci např. čas, který nemá skoro nikdo jiný, že opravdu nejsem nenahraditelná, učí to pokoře, trpělivosti... těch dobrých věcí by se našlo spousta :)

prig

ano

margotka1

Liduš, pěkné a pravdivé, nemoc opravdu někdy může být k dobrému, jen to člověk musí odkrýt a to je někdy hodně těžké... přeju Tobě i Katce hodně síly, holky opatrujte se, myslím na vás :-)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková