chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Vysvětlení pojmů

1. 7. 2013 9:44
Rubrika: zamyšlení

Vysvětlení pojmů

"Ona je ta Nováková nějaká na nervy.", podobnou větu můžeme poměrně často slyšet. A ty dvě drbny tím většinou myslí, že má Nováková nějaké psychické problémy. Jaké, to se mezi lidem obecným příliš nerozlišuje. Většinou to bývají úzkosti nebo deprese. Ač se povědomí u české veřejnosti po sametové revoluci vylepšilo, stále ještě to není ono. Tak mi dovolte malé upřesnění.

Je-li někdo skutečně "na nervy" tedy spíše, má-li něco s nervy, je to nervová soustava v těle a léčí ji neurolog. Např. při úraze mohou být porušeny některé nervy a ruka zůstane nehybná. Neurolog léčí mozek. Neurolog dříve vyšetřoval tím kladívkem. A co všechno ještě dělá nevím, protože se u něj neléčím.

Pak jsou tu nemoci psychické. Psyché= duše. Jak mnozí podotýkají, zdá se, že jsou tyto nemoci často horší či těžší než nemoci těla, protože pokud nemocný neomdlívá a není nějak výrazně skleslý, není na něm nic vidět - žádná sádra, obvaz, krvacející rána. Také se o oněch chorobách hůře mluví a pořád se za ně většina pacientů stydí. Já měla první ataku psychické nemoci v 17 letech a tenkrát ji lékaři zaškatulkovali jako paranoidní schizofrenii, po nějakých pár letech jsem měla deprese a poté úžasných 15 let klid bez léků, bez atak a pocit, že už nikdy nic tak otřesného nepřijde. Přišlo. Nyní to vypadá na bipolární poruchu (dříve se jí říkalo manio-depresivní psychóza), kdy se střídají fáze deprese, skleské nálady a fáze přehnané euforie, která ale pokaždé zase přechází do deprese. Fáze trvají různě dlouho a různě hluboké. No, a s těmito diagnózami se musíte svěřit do péče lékaře, psychiatra. Bilopární poruchou trpěl třeba Ota Pavel, jeho syn Jiří, Miloš Kopecký nebo Petr Muk. Naštěstí jde dopředu i výzkum léků a nemocní již tolik netrpí.

A pak je tu psychoterapie. A tu by potřeboval každý druhý, torufám si trvdit. Ne každý psycholog je psychoterapeut. Ten vystudoval filosofickou fakultu a a poté většinou prošel různými dalšími kurzy a výcviky. A ten si s vámi povídá. Většinou hodinu a to v týdenních či dvoutýdenních frekvencích. Příliš neradí, spíš vás navádí, abyste si uměl poradit sám. Majít dobré terapeauta je velké požehnání. Terapie může trvat rok, ale taky pět. Základem je, že vy sami si musíte přiznat, že máte problém a chcete ho řešit. Bez toho s tím nikdo nehne.

Na specializovaných psychoterapeutických odděleních nemocnic psychiatři

s psychoterapeuty úzce spolupracují.

Zobrazeno 2731×

Komentáře

Krasnazena

Ondro, ty se prý budeš ženit? Práskla To Tvoje sestra:-))))))))) Gratuluji velice.

Pavel Husák (yetti)

Jo, dobrý článek. Taky mě to doktorské souzení typu "on je na nervy" moc vadí... Přitom by stačilo trochu přemýšlení a empatie a hned by to člověk neměl tendenci ty všechny "nervy" házet do jednoho pytle.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková