chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Ježíš - nejlepší chlap mého života

9. 5. 2013 15:27

JEŽÍŠ - nejlepší chlap mého života

Od útlého dětství jsem katoličkou. Od dětství slýchávám evangelia a v době poslední se čím dál víc zamilovávám do Krista. Teď, kdy mám pocit, že mi skoro žádný muž nerozumí, se pravidelně vracím k Ježíšovi, abych položila svoji hlavu na Jeho klín, aby mě objal a zopakoval mi, že jsem jeho milovaná dcera. On jediný také ví, kolik obrovského utrpení jsem prožila při návštěvě Izraele a že pokračuje i teď.

            Ta nádherná místa v evangeliích, kde se Ježíš setkává se ženami, mi najednou jako plastické obrazy vyvstávají před očima. On ví, že muži, kteří by nás měli chránit, kteří by měli žasnout nad tím, jak přivádíme na svět děti, s jakou láskou pečujeme o rodiny, o nemocné, kteří by nás měli hýčkat, být k nám galantní a děkovat za nás, nás tak často srážejí, zraňují a opouštějí. Po 42 letech mého života docházím k závěru, že svět ještě pořád existuje díky bytí mnoha žen. Ale vraťme se ke Kristu. Po svaté Ludmile je mou nejoblíbenější světicí Máří Magdalena. Mám dojem, že jen ona je schopna pochopit moji obrovskou vášnivost a to, že do každé lásky jdu po hlavě. Setkání Marie s Ježíšem po Zmrtvýchvstání - její Láska, je pryč. Když ho nemohla mít živého, chce ho aspoň jako mrtvého. Touží být s ním sama a jeho zmučenému tělu prokázat službu lásky. Láska mezi Ježíš a Máří Magdalenou je plnohodnotnou vášnivou láskou mezi mužem a ženou. Jak moc jsem se pohoršovala nad knížkou Beránek od Lenky Procházkové! Ona si možná bez sexu lásku mezi hluboce se milujícím mužem a ženou neumí představit. Ale ona existuje. Ovšem tělo křesťanství nepopírá, ale pozvedá. Ježíš je Slovo, které se stalo Tělem, žije v těle, aby přišel na to, jaké to je. On ví, co je to mít rýmu, utrpět úraz, mít velký hlad, zažít obrovský žár. On jako muž určitě prožíval  i spalující sexuální touhu. On ví, že láska mezi mužem a ženou má svoji dynamiku. On ví, že z kamarádství mezi ženou a knězem může vzniknout přátelství a z přátelství po letech odříkání třeba i milenecký vztah. On to ví, hluboce tomu věřím. Maří Magdalena se musí na dobu svého pozemského života Ježíše úplně vzdát. Odchází k Otci. O obrovském Mariině smutku evangelia nepíšou, ostatně napsali je muži a pro ně je toto téma nepodstatné. Máří, jak já tě chápu!

            Pro mě osobně, pro ženu, která měla celý život nepravidelnou, bolestivou a silnou menstruaci, je fascinujícím evangelium o ženě s krvotokem. Nepředstavitelně trpí. Každá žena, která někdy menstruovala místo tří dnů dva týdny, každá žena, která rodila, to může potvrdit. Odchází z vás spousta krve, skoro s nikým o tom nemůžete mluvit a musíte dělat jako že nic - pracovat, uklízet, vařit, cestovat. Tato žena sebere veškerou svoji odvahu a dotkne se Ježíšova pláště. Touží po tom, aby byl Ježíš diskrétní. A on? Vyzve ji, aby před všemi přiznala, co se stalo. To je jako kdybych šla za biskupem s nějakým svým vleklým gynekologickým problémem a on mě vyzval, abych v katedrále přede všemi podala svědectví o zázraku. No, toto je velmi těžké i pro extrovertku tělem i duší. Ježíš se neštítí pohlavnosti jako mnozí katolíci. Ježíš dobře ví i beze slov. Ví, kolik odvahy ženu stálo se k němu protlačit a že přiznání, co se s ní stalo, bylo téměř nad její síly. Ale on také ví, že  ony zástupy, které se na něj tlačily, toto svědectví potřebovaly.

                                                                                

Zobrazeno 1544×

Komentáře

organo

Některé věty v článku jsou pro mne velkým překvapením, nikdy jsem o Kristu jako o skutečném muži moc nepřemýšlela a v těchto souvislostech už vůbec ne. Kristus nám byl často předkládán jako "někdo", kdo s tím opravdovým člověčenstvím nemá moc společného. Jako bytost v podstatě bezpohlavní. A přece - pravý Bůh a PRAVÝ člověk... Podobal se nám ve všem, kromě hříchu.
I mně je Marie Magdalena velmi blízká. Milovala - a nesměla se svého Vzkříšeného Mistra a Pána ani dotknout. Tohle pochopí zase jen žena, která se musela někoho milovaného úplně vzdát.
Jaké povahy byl vztah Ježíše a Marie Magdaleny bych si netroufala rozvádět. Moc mě oslovila kniha Luisy Rinserová "Mirjam". Ukazuje trochu jiný pohled na M.Magdalenu - ne jako na veřejnou hříšnici, ale jako na vyjímečnou ženu, která je "jiná", než ostatní ženy kolem ní, která jinak přemýšlí, jinak se chová a proto je odsuzována. Já se od té knížky nemohla odtrhnout. Stejně tak od další knihy téže autorky "Dobrodružství ctnosti" - strhující příběh přátelství, lásky, vzdávání se...

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková