chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Chvála muže statečného

23. 5. 2013 8:39
Rubrika: zamyšlení


Chvála muže statečného
To byl kamarádčin nápad, abych to napsala:-) Ale uznávám, že to probudí moji schopnost myslet pozitivně:-)
Muž statečný nese všechny útrapy svého zaměstnání: někdy příšernou fyzickou únavu, jindy psychické vyčerpání, dohady se šéfem či podřízenými. Dělá-li práci fyzickou, přichází domů vyřízený. Bolí nohy, ruce, záda a potřebuje si dát přinejmenším šlofíka. Když pracuje duševně, tak záda taky bolí od sezení u počítače, v hlavě rotují myšlenky. Které maily jsem nevyřídil? Mám tu tabulku dobře? Jak dopadne to jednání ohledně nových zakázek? S úlevou odhodí kravatu a propocenou košili a v lepším případě si jde zaběhat.
Statečný otec rodiny po šlofíčku či běhu přijde domů a pomůžu své ženě s uspáváním dětí. Miminko vykoupat, Marušce s Pavlíkem přečíst pohádku a vyslechnout, co bylo ve školce. Statečný manžel pak pohladí ženu a zeptá se, jak se jí přes den dařilo. Ta na něj vysype všechny starosti dne: jak má Maruška zase rýmu, jak je Pavlík vybíravý v jídle a odmlouvá a maličkého Káju zase příšerně trápily prdíky, takže místo aby žehlila, nosila ho půl dne v náručí. Super statečný táta ještě v noci ke Kájíkovi vstane a snaží se ho ukonejšit. Ve tři v noci konečně oba usnou a v šest hodin zvoní budík...
Statačný muže se nehroutí, když ztratí práci, ale hledá, pátrá, poptává se. Statečný muž chápe, že jeho žena byla celý den doma s dětmi a potřebuje se vypovídat, i když on sám by si radši zalezl a četl noviny. Statečný muž se s dětmi večer modlí. Statečný muž vyrazí čtyřikrát do roka ke zpovědi, i když je to pro něj tedy fakt děsně obtížné.
Statečný muž si dá jen tři piva a ne šest jako soused Kubíček. Dá si jenom čtyři knedlíky, i když by se rád nafutroval. Statečný muž aspoň někdy přemůže svou lenost a nechá svou ženu v sobotu dosyta vyspat. Statečný muž dokáže před ženou přiznat, že se mu v práci nedaří, že je příšerně unavený, dokáže říci "díky" a "promiň". Statečný muž se nehroutí, když mu ubývají síly, ale je vděčný za prožité roky. Statečný muž odolá všem těm kráskám na ulici, které denně potkává, a uvědomí si, že by měl možná dát své ženě nějaké peníze na kadeřníka.
Pokorný muže se modlí a dává ve svém životě prostor Bohu. Statečný táta učí svého syna bojovat za pravdu, učí ho odpovědnosti a úctě k ženám. Statečný táta ve své dcerce podporuje její ženství, přinese jí k narozeninám kytičku a často jí opakuje, že je krásná. Statečný táta vezme děti jednou za čas na víkend do přírody, aby si jeho žena mohla vyjet s kamarádkami.
Takovýto dokonalý muž neexistuje, ale je úžasné, když se o to snaží, když dokáže svojí ženě říct, že jí miluje, ocenit její každodenní úsilí v péči o děti, dostatek jídlo, uklizený byt. Když dokáže navzdory své hrdosti přiznat i svou slabost a aspoň trošičku chápat i svou ženu, i když je tak často nelogická, pláče tam, kde by se měla plakat, mluví tam, kde by bylo lepší ticho a urazí se, když on to přece myslel úplně jinak!

Zobrazeno 2301×

Komentáře

Klarysa

Krásné. No, podle mě je důležité, pokud se aspoň snaží.... Nikdo není dokonalý, ale pokud někdy pomůže, vyslechne a nenechá celou výchovu jen na ženě.... Je úžasné, pokud to jde, třeba je po malých, společně žít a milovat se....

Krasnazena

A nebát se krizí. Protože krize bývají cestou k něčemu novému, jako to teď prožíváme doma. A proto krize to byla veliká, tak snad i to, co bude po krize, bude veliké.:-)

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková