chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Chvála muže statečného

23. 5. 2013 8:39
Rubrika: zamyšlení


Chvála muže statečného
To byl kamarádčin nápad, abych to napsala:-) Ale uznávám, že to probudí moji schopnost myslet pozitivně:-)
Muž statečný nese všechny útrapy svého zaměstnání: někdy příšernou fyzickou únavu, jindy psychické vyčerpání, dohady se šéfem či podřízenými. Dělá-li práci fyzickou, přichází domů vyřízený. Bolí nohy, ruce, záda a potřebuje si dát přinejmenším šlofíka. Když pracuje duševně, tak záda taky bolí od sezení u počítače, v hlavě rotují myšlenky. Které maily jsem nevyřídil? Mám tu tabulku dobře? Jak dopadne to jednání ohledně nových zakázek? S úlevou odhodí kravatu a propocenou košili a v lepším případě si jde zaběhat.
Statečný otec rodiny po šlofíčku či běhu přijde domů a pomůžu své ženě s uspáváním dětí. Miminko vykoupat, Marušce s Pavlíkem přečíst pohádku a vyslechnout, co bylo ve školce. Statečný manžel pak pohladí ženu a zeptá se, jak se jí přes den dařilo. Ta na něj vysype všechny starosti dne: jak má Maruška zase rýmu, jak je Pavlík vybíravý v jídle a odmlouvá a maličkého Káju zase příšerně trápily prdíky, takže místo aby žehlila, nosila ho půl dne v náručí. Super statečný táta ještě v noci ke Kájíkovi vstane a snaží se ho ukonejšit. Ve tři v noci konečně oba usnou a v šest hodin zvoní budík...
Statačný muže se nehroutí, když ztratí práci, ale hledá, pátrá, poptává se. Statečný muž chápe, že jeho žena byla celý den doma s dětmi a potřebuje se vypovídat, i když on sám by si radši zalezl a četl noviny. Statečný muž se s dětmi večer modlí. Statečný muž vyrazí čtyřikrát do roka ke zpovědi, i když je to pro něj tedy fakt děsně obtížné.
Statečný muž si dá jen tři piva a ne šest jako soused Kubíček. Dá si jenom čtyři knedlíky, i když by se rád nafutroval. Statečný muž aspoň někdy přemůže svou lenost a nechá svou ženu v sobotu dosyta vyspat. Statečný muž dokáže před ženou přiznat, že se mu v práci nedaří, že je příšerně unavený, dokáže říci "díky" a "promiň". Statečný muž se nehroutí, když mu ubývají síly, ale je vděčný za prožité roky. Statečný muž odolá všem těm kráskám na ulici, které denně potkává, a uvědomí si, že by měl možná dát své ženě nějaké peníze na kadeřníka.
Pokorný muže se modlí a dává ve svém životě prostor Bohu. Statečný táta učí svého syna bojovat za pravdu, učí ho odpovědnosti a úctě k ženám. Statečný táta ve své dcerce podporuje její ženství, přinese jí k narozeninám kytičku a často jí opakuje, že je krásná. Statečný táta vezme děti jednou za čas na víkend do přírody, aby si jeho žena mohla vyjet s kamarádkami.
Takovýto dokonalý muž neexistuje, ale je úžasné, když se o to snaží, když dokáže svojí ženě říct, že jí miluje, ocenit její každodenní úsilí v péči o děti, dostatek jídlo, uklizený byt. Když dokáže navzdory své hrdosti přiznat i svou slabost a aspoň trošičku chápat i svou ženu, i když je tak často nelogická, pláče tam, kde by se měla plakat, mluví tam, kde by bylo lepší ticho a urazí se, když on to přece myslel úplně jinak!

Zobrazeno 2310×

Komentáře

ToB

Nevadí, že takový chlap neexistuje. Manžel nemusí být dokonalý, aby byl "zlatý".

Krasnazena

Já jsem shcválně napsala Chválu a ne Nářky ženiiny:-))))))))))

AnežkaZ

Pěkné! :-)

Krasnazena

Teda, když se ten článek líbí jednadvacetiletým klukům, kteří by mohli být mými syny, tak to fakt potěší.

Klarysa

Krásné. No, podle mě je důležité, pokud se aspoň snaží.... Nikdo není dokonalý, ale pokud někdy pomůže, vyslechne a nenechá celou výchovu jen na ženě.... Je úžasné, pokud to jde, třeba je po malých, společně žít a milovat se....

Krasnazena

A nebát se krizí. Protože krize bývají cestou k něčemu novému, jako to teď prožíváme doma. A proto krize to byla veliká, tak snad i to, co bude po krize, bude veliké.:-)

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková