chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Dopis Benediktu XVI.

4. 3. 2013 15:06

 

                                                                                                                                                             Karlovy Vary 4.3.2013

Drahý Benedikte,

chtěla bych se Ti moc omluvit. Když jsi byl zvolen, tak jsem v duchu volala: "Ne, Ratzingera ne! Vždyť je to konzerva a už je starý. Nespletl se ten Duch svatý trochu?" Velmi se stydím,  ale vůbec jsem z té volby nebyla nadšená. Dnes je mi jasné, že jsem tě neznala. Jak často se necháme ovlivnit "veřejným míněním."

                Ano, četla jsem už dávno Tvůj Úvod do křesťanství. Jinak jsem o tobě nevěděla nic než to, co jsem se různě dočetla. Měl jsi velmi těžkou startovní pozici. Nastoupit na papežský stolec po Janu Pavlu II., to snad ani nemohlo být nic těžšího. To je jako kdybych já měla zpívat na koncertě po Lucii Bílé nebo hrát na housle po Pavlu Šporclovi. Chtěl jsi na Jana Pavla navázat a přitom zůstat sám sebou.

                Už po přečtení Tvé první encykliky jsem musela uznat, jak moc jsem se spletla. Došlo mi, že jdeš ke kořenům, k pramenům. Jsi člověkem Slova i slova. Slovo má i pro mě obrovský význam. Tam jsme se spolu potkali.

                Jaká obrovská tíha spočívala na Tvých bedrech! Nevím, zda jsi o pedofilních skandálech věděl už dřív.  Když kněží, kteří mají chránit děti, kteří mají ukazovat boží nekonečnou lásku, takhle hluboce zasáhnou do důstojnosti člověka a pošpiní ji, to je obrovská rána. A bylo třeba pravdu úplně obnažit. Nejhorší by bylo zase všechno ututlat a přikrýt. A ty jsi do toho šel. Kolik bolesti ti tyto události musely přinést? Jak nevěrohodné je v takových situacích hlásání církve o lásce a čistotě! Dokázal jsi odsoudit hřích a milovat hříšníka. To, co je tak strašlivě těžké oddělit.

                Cestoval jsi, psal. V Tvém věku už někteří senioři jenom krmí holuby.  Kdo z nás by chtěl být takto obírán o soukromí? Jak moc jsi musel být Benediktem a jak málo Ti možná zbylo z Josefa. Nevím. Jen vím, že já bych to nedokázala. Být pořád v hledáčku kamer, být "majetkem všech", často pod palbou kritiky, často vysmíván a nepochopen. Je obtížné je být papežem pro Evropany, kteří se zajímají převážně o to, kdy bude zrušen celibát a povoleny kondomy, místo, aby naslouchali tomu, že přišel Spasitel i pro ně, do jejich životů.

                A nakonec jsi udělal něco, z čeho byli všichni paf. Odstoupil jsi. Samozřejmě, že to zase vyvolalo spekulace, proč. Mně je to jedno. Věřím, že jsi odstoupil proto, že  tato služba už je nad Tvoje síly.  Tohle je gesto velkého moudrého muže. Kdo toto dokáže??? Kolik lidí právě toto neumí. Včas odejít, se ctí a vztyčenou hlavou. Tímto posledním krokem jsi ještě více stoupl v mých očích.

                A tak Ti z celého srdce za všechno děkuju a prosím Boha, abys ta poslední léta prožil v klidu a pokoji a dobře se připravil na setkání s Pánem tváří v tvář. A díky, že se za svého nástupce usilovně modlíš.

Tvoje Ludmila

 

Zobrazeno 2029×

Komentáře

JančaT

Taky bych tam Lidu nechala i ten první odstavec..;)

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková