chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Dovolená

21. 5. 2012 22:50
Rubrika: zamyšlení

Dovolená

Všichni se na ni těšíme, děti se nemohou dočkat prázdnin. Byla jsem o víkendu v Praze u sestry. Sedmiletá neteř Zuzanka se mě ptala, kolik dní ještě půjdou do školy. V neděli 20.5. to bylo přesně 30 pracovních dní. Tak jsem jí poradila, ať si udělá metr a každý den jedno okýnko odstřihne. Moc se jí ten nápad líbil.

Já jsem letos nadšená ze slunce, z možnosti konečně zase jít jen v tričku a sandálech a v neděli jsem si dokonce lehla do trávy a chodila bosa. A byla jsem šťastná.Pavel Kosorin má jeden aforismus, který zní zhruba takto:"Bůh nám dal doporučení sedmý den odpočívat, ale my si to nějak nemůžeme dovolit."

Co všechno nám může bránit v tom, abychom prožili hezkou dovolenou, kdy si opravdu odpočineme?

- neschopnost obejít se bez prostředků komunikace

. Ten, kdo nedokáže být ani na dovolené bez internetu či mobilu, zřejmě nebude odpočatý. Jsme totiž postiženi tím, že musíme být stále dostupní. Pak trpíme velkou roztěkaností. Vidím to na sobě. Zapnu PC, podívám se do mailu, pak na Signály, poté na facebook, pak začnu hledat různé informace. No je to na budku.

- pocit, že dovolenou si můžu užít jedině tehdy, když mám dostatek peněz.

Nikolivěk. Někdy jsou nejhezčí ty nejlevnější dovolené. Opravdu si nejlépe odpočinu v Chorvatsku u moře, i když pojedeme mnoho hodin autem, dva dny se z toho budeme léčit a za pár dní pojedeme zase v našem starém autě bez klimatizace domů??? Není někdy lepší jet do Sokolova na koupaliště? Nebo jít do lesa na borůvky? Či jeden den zůstat v posteli, uvařit si kafe a celý den si číst? Opravdu není od věci sednout si doma v klidu, vzít si papír a tužku a všichni členové se mohou vyjádřit, jak by si ideálně odpočinuli.

- méně je někdy více.

Taková knihovnice, učitelka, psycholog, kněz či prodavačka, zkrátka profese, které jsou denně ve styku s lidmi, bytostně potřebují klid a ticho. I extroverti! Rozdíl je možná v tom, že introvert pojede úplně sám a extrovert ve dvou:-) Ideální odpočinek pak může být pod stanem v lese, na horách nebo pár dní v klášteře.

- je třeba dáti odpočinout tělu i duši.

Člověk sedící, počítačový, si klidně může dát do těla: horské túry, nějaký ten maratón na kole či běžmo:-)))))))), cvičení aerobiku u moře nebo třeba horolezení. A takový zedník, tesař či pošťačka, těm zřejmě prospěje natáhnout se na deku u moře či u rybníka. Konečně taky třeba bude čas na dobrou knížku, na návštěvu těch, u kterých už jsme dlouho nebyli, na pokec s přítelkyní u kafe a s kámošem u piva.

DOVOLME SI DĚLAT TO, CO OPRAVDU CHCEME. A BUĎME V TOM SVOBODNÍ.

Vám i sobě přeje Lída

Zobrazeno 1596×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková