chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

NICMÉNĚ

26. 4. 2012 5:01

NICMÉNĚ

Já se z toho "nicméně" už asi picnu! No, jo, možná jsem hnidopich, ale sama sebe bych spíš označila za puristu. Nechci žádnou čistonosoplenu, pochopím, že kapesník je od toho, že se dává do kapsy. Ale NICMÉNĚ už néééééééééééééééééééééééééééééééé.

Ráno si pustíme rádio a co se při zprávách o počasí nedozvíme? "Sice dnes bude přecházet přes naše území studená fronta, nicméně za ní se vyčasí a bude na naše území proudit......." Na zprávy se už nedívám, mohlo by se mi z "nicméně" udělat šoufl. Nicméně říká Klaus, Nečas, Petr i Pavel, moje paní vedoucí, a náš pan primátor, v každé druhé větě! Bohu díky naše paní uklizečka Eva ho ještě ani jednou z pusy nevypustila. Jsem si téměř jista, že za mého dětství, čili v letech sedmdesátých, bylo toto slovíčka, tato spojka pěkně skryta v odborných slovnících a v projevu mluveném se téměř nevyskytovala. Zato teď číhá úplně všude! Pozor: "Ty boty ve vaší velikosti nemáme, nicméně zítra nám přijde zboží." "Víš, ženo, praskla nám žárovka v obýváku, mně se nicméně do elektra teď nechce."

Když si to slavné NICMÉNĚ podrobněji rozebereme, je to jazykově úplná kravina! Už jste někde slyšeli, že bylo nejdřív nic a potom méně? Prdlajs. Nejdřív je méně a pak nic:-) Jó, některá přídavná jména složená, ta dávají smysl - dobrodružství, pravoúhlý, ohleduplný, vysokozdvižný, sebestředný. To je přece "logická" nádhera. Ale nicméně???!!! Včera náš přednášející byl taky velký "nicméňák". Ne, ještě nejsem tak praštěná, abych se nesoustředila na obsah a počítala mluvícímu ona slovíčka! To ne. Ale "nicméně" si už nicméně našlo cestu i do našich církevních kruhů a na kazatelny. Tak se můžete dozvědět třeba že: "Ježíš sice žil na této zemi jen 33 roků, nicméně jeho život byl velice plodný." Nebo "Autorem Skutků apoštolů byl zřejmě Lukáš, nicméně jsou i jiné teorie."

Já nicméně stále věřím, že slovíčko nicméně časem vymizí, jako "hustý", které už děti neříkají zdaleka tak hustě jako před pár lety a uvolní cestu např. spojce ALE či AVŠAK.

Nicméně už aby to bylo nebo "to nedám":-)))))))))))))))))))))))))))))

 

Zobrazeno 10379×

Komentáře

Krasnazena

Jako je tzv. vkladoým slůvkem a to má většina lidí nějaké - jako, zrovna, že ne, ano. Zkusím se na to zaměřit. Já říkávám prostě....

Megien

stejně tak mi leze na nervy spojení víceméně - co to jako je víceméně??? Tak více nebo méně???........

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková