chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Adamovo mlčení

27. 9. 2011 17:39

 

Adamovo mlčení

(L.Crabb, A.Andrews, D.Hudson - Návrat domů 1998)

 

Adamovo mlčení je počátkem selhání každého muže. Od Adama má každý muž sklon mlčet tam, kde by měl mluvit.

            DUCHOVNÍ MUŽSTVÍ ZAHRNUJE ODVAHU JÍT NAVZDORY OKOLNÍMU SVĚTU DÁL A BUDOVAT VZTAHY.

            Boží mužové v minulosti hledali na kolenou a v modlitbách, jak sloužit. Hledání Krista je dlouhodobý zápas, jenž zničí pýchu a vede skrze zoufalství k nesmírné radosti z plodnosti Ducha a potom znovu skrze temné zoufalství k ještě větší radosti.

            NEMUŽNÍ MUŽI SE CÍTÍ NEJVÍCE BEZMOCNI V OBLASTI, KTEROU NIKDO NEMŮŽE ŘÁDNĚ OBLÁDAT – V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH.

            Zbožní muži jsou zlomení muži, mají zlomené srdce. Nemají co dokazovat ani co ztratit. Dovedou úžasným způsobem milovat.

Gn 1,27 – slovo „muž“ hebrejsky „zakar“ znamená „ten, který pamatuje“. Muži jsou povoláni, aby dalším generací předávali něco velmi důležitého – nejen historické informace, ale především svědectví o božím působení v životě lidí. Podstatou modlářství je hledání něčeho jiného mimo Boha, co uspokojuje naše touhy. Každý muž zápasí s napětím mezi tím, k čemu byl určen a čemu nemůže uniknout, a každodenním porušováním tohoto původního plánu.

            Gn 3,1-7 – Adam se projevil jako mlčenlivý, pasivní muž. Podobně jako muži v dějinách byl fyzicky přítomen, svými city však nikoli. Adamovo mlčení symbolicky vyjadřovalo jeho odmítnutí angažovat se ve vztahu s Evou. Mlčení není zlato – mlčení přináší smrt. Adamovo mlčení zásadním způsobem narušilo vztah. Bůh stvořil muže ke svému obrazu, aby tvořili, měli vliv a zanechávali odkaz. ŘEČ JE BRÁNOU K BUDOVÁNÍ VZTAHU, MLČENÍ TUTO BRÁNU ZAVÍRÁ.            

 

            Muži, kteří bojují s temnotou

 

Neviditelným kořenem našich problémů je, že neusilujeme o hloubku a kvalitu našich vztahů.

            Muži se většinou řadí do dvou skupin:

a)      70-80% je ovládáno vášní nazývanou „pocit nouze“ Jejich cílem je – získat něco od toho druhého. Vždy je zde požadavek, aby si mě někdo všiml (bývají to muži, které matka zbožňovala nebo otec byl příliš benevolentní apod.). Nejlépe se cítí, když se o ně někdo stará. Když jsou opomíjeni, vzbuzuje to v nich hněv a můžou se i mstít.

b)      20-30% mužů jsou tvrdí. „Se vším se vypořádám sám i bez vaší pomoci.“ Tito muži toužili po vztahu, ale už to vzdali. Stali se závislými na svých schopnostech do té míry, že to jeho touhu po vztazích naprosto udusilo. VZDÁLENOST ZARUČUJE BEZPEČÍ. 

 

Když jsme ovládáni pocitem potřebnosti a věříme, že naše největší radost spočívá v tom, že nám ostatní přispěchají na pomoc, ničíme život a pošlapáváme krásu. Výzvou pro muže je nebát se pohlednout do temnoty života.

 

Pro muže je důležitý – otec, který jde před ním a říká mu: „Máš na to“

-         přítel, bratr, který jde s ním a sdílí jeho život

 

Živý vztah s Kristem mění způsob našeho chování a jednání.

 

            MUŽI JSOU POVOLÁNI K TOMU, ABY SI PAMATOVALI, CO BŮH ŘEKL A PODLE TOHO TAKÉ V PRAVÝ ČAS MLUVILI A KRÁČELI DO NEBEZPEČÍ NEJISTOTY S DŮVĚROU A MOUDROSTÍ, KTERÁ POCHÁZÍ Z NASLOUCHÁNÍ BOHU.

 

Zobrazeno 1844×

Komentáře

JiKu

Adam se projevil jako mlčenlivý, pasivní muž.

Ano, měl jí jned vrazit pár facek a mohli jsme být ještě v ráji.

Marie Kuříková (Marijanka)

Tak to vypadá dost pesimisticky. Podle této teorie, studie či jak to nazvat existuje 0% správných mužů.
Ještě jedna poznámka: pokud vím tak "zachar" značí mužský rod a muž jakožto osoba je "iš". Jestli to s tím taky třeba nesouvisí, že každý iš nemusí být ještě zachar :-)

Krasnazena

No, JiKu, nevím, jestli by to bylo tak jednoduché. KAždopádně kamarád mi napsal, že je zvědavý, kdo napíše knihu Evino žvanění. Možná se do toho pustím:-))))))
Marijanko, někteří muži mají jen sklony a nejsou vyhranění.

AnežkaZ

Tak to už se na novou knihu těšíme!!;)

JiKu

Evíno žvanění je dobrý komerční projekt. Určitě by to ten titul prodával. Doporučuji to ještě napsat a nabídnout známému jménu, aby to publikoval pod svým jménem. Za procenta.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková