chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Zamyšlení po 14 letech manželství

22. 6. 2011 12:07
Rubrika: vztahy

Zamyšlení po 14 letech manželství

(není to text obecný, je to takové shrnutí našeho manželství – „těžkého“ introverta Chrošťomila Jana a nápadné extroverty Lidožroutky Ludmily)

 

S čím je potřeba po víceletém soužití počítat?

 

-         druhého nezměníme, můžeme měnit jen sami sebe a i to je rok od roku těžšíJ

 

-         pokud je někdo nějak nastavený – např. potřebuje ticho a samotu, pak sice může občas vyjít mezi lidi, ale v zásadě mu bude dobře v tichu a naopak partner milující společnost a akci se čas od času zašije do samoty, ale přednost bude vždycky! dávat společnosti. Aby se dva takto odlišní jedinci shodli a alespoň někdy mohli podnikat něco společně, je třeba chtít druhému dělat radost. Pozor ale: prohlášení typu (tón si musíte domysletJ) „no jóóóó, tak já tedy jdu“, při čemž dáváme oči v sloup, náš protějšek vůbec nepotěší, ale buď rozčílí nebo rozbrečí. Nikdy nesmíme druhého znásilňovat a rvát do svých škatulek. On musí být sám sebou, jinak by se popřel a šťastný by nebyl.

 

-         Je třeba počítat s tím, že počáteční zamilovanost vyprchá. Prostě to tak je. Vztah se buď změní na přátelství, které bude založeno na úctě, nebo se rozpadne. Slavné osobnosti, které si pod láskou představují zamilovanost, onu šílenou touhu s druhým být, vrhat se mu do náruče aj., trvalou lásku nenajdou.

 

-         I když zamilovanost pomine, je třeba pečovat o lásku, o vztah. Manželství není něco, co jsem jednou uzavřel a tečka. Manželství se svatbou teprve  o t e v í r á. Možná alespoň jednou týdně je dobré si uvědomit, jak chci do vztahu investovat – koupím mu čokoládu pro radost, půjdu s ním na výlet, budu jí pozorně poslouchat, když mi něco vypráví, udělám nějakou domácí práci, kterou obvykle dělá ona……..

 

-         Nejvíc vám budou vadit maličkosti a zřejmě vás budou i ubíjet – drobečky na stole, nespláchnutý záchod, zmuchlané tričko, blbý kecy……Nebo koupila zase zbytečnost, hudrá na mě a nepochválí mě atd. atd.

 

-         Jeden psycholog kdysi prohlásil: „Kdybych nevěděl, že muž a žena jsou schopni spolu zplodit dítě, myslel bych, že jsou to dva různé živočišné druhy.“ Co se pod tím může všechno skrývat? O tom vás jistě bohatě poučí různé knihy typu Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše aj. Co to znamená u nás: - můj muž si pamatuje místa, kudy jsme šli a zajímavé věci, já lidi a místa spojená s nějakými zážitkem. Manžel si vůbec nepamatuje lidi a pak vypadá jako nezdvořák, když jeho lidé zdraví a on neví, kdo to byl. Pozor – nemůže za to. Muži se hodně zajímají o auta, peníze, stavby, prostě věci technického rázu. Ženy jsou více zaměřené na druhé lidi a vztahy. Když muž čte nebo přemýšlí, nerušte ho. Jeho mozek pracuje tak, že je schopen se soustředit jen na jednu věc. Díky tomu když se do něčeho zakousne, tak v tom bývá dobrý, práci dělá svědomitě a pořádně. Žena myslí na hodně věcí najednou – vaří, do toho odpovídá dítěti, telefonuje a u toho si stříhá nehty. Zvládne toho hodně, ale někdy můžou být výsledky její práce povrchní. Uvědomila jsem si, že manžel mi nepomáhá doma proto, že by nechtěl nebo mě neměl rád, ale protože ho to nenapadne. Osvědčuje se mi psát lístečky s úkoly a nechávat je na stole. Muž potřebuje být chválen a vědět, že je užitečný. Pořád dokola si opakuju, že budu víc chválit než plísnit, ale nejde mi to.

A nikdy nezapomenu na vyznání jednoho kněze. „Víš, Lído, my muži jsme od přirozenosti většími sobci. Vy dáváte život, vám je dávání vlastní. Tvrdí, že žít životem služby je pro muže zkrátka obtížnější. Trénink je pro ně náročnější.

 

Většina mužů je málo empatická. Nečekejte, že ho napadne, co má udělat. Říkejte jasně, co po něm chcete. Neunavujte ho dlouhým povídáním, to si nechte pro kamarádky.

      Dobře se nám též osvědčilo přijít na to, „kde to máme“. Myšleno „vrcholný orgasmus“, který ale nemá se sexem nic společného. Při čem nebo kde ten druhý pociťuje obrovskou radost, která činnost ho velmi baví? Manžel – pěší výlety, já hudba, ale i třeba takové posezení v kavárně.

 

A důležitý je i intimní život. Nebát se o něm mluvit na rovinu. Mně dělá dobře tohle, mně toto. Chtěla bych, abys mě uspokojoval takto apod. Základní pravidlo zní: Dovoleno je vše, co se líbí oběma. A ještě bych chtěla vyvrátit tvrzení, že sex potřebují častěji muži než ženy. Ne vždy je to pravda. Tady je každá osoba opravdu jedinečná a žádná frekvence intimních styků není nenormální. Jde ale opět o vzájemnou dohodu.

 

BEZ VZÁJEMNÉ KOMUNIKACE NEPŮJDE NIC ANI SEX. VŽDYŤ TO JE JEDNA Z NEJINTIMNĚJŠÍCH DRUHŮ KOMUNIKACE.

 

 

Zobrazeno 5800×

Komentáře

HelenaH

:-) manželství je dobrodružství. Zvyknout si, že jeden chce problémy přejít chvilkou ticha a druhý o tom potřebuje mluvit-a čím víc mluví, tím víc se druhý zasekne a mlčí a mlčí...to je v praxi a názorně co je in- a co ex-trovert:-) A i po 32 letech manželství to není sranda.

Krasnazena

tvi - na Beneše fakt kašlu. My měli na TF JU na morálku ženatého teologa Prof. Renockela. A ten nám právě říkal to, co jsem napsala. Sex je obrovský dar a kde jinde by si měl člověk užít než v manželství??? Copak je každá rozkoš hříchem? Někdo jednou vtipně poznamenal, že co je příjemné, to je buď zakázané nebo se po tomtloustne.....:-)

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková