chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Úvod do Starého zákona - Geneze

8. 6. 2011 23:34
Rubrika: biblistika

Úvod do Starého zákona - Raymond B.Dillard a Tremper Longman III.

(Návrat domů 2003)

Bible je nadčasovou knihou. Bibl. knihy jsou však také vázány na určitou kulturu. Byly napsány pro lidi ve starověku jazykem a literárním stylem, který odpovídal jejich chápání a kultuře. Neznalost historického kontextu ohrožuje správné pochopení Bible. Také nelze vnášet soudobé hodnoty do historických spisů SZ. Historie a teologie jsou v bibl. textu vzájemně propojeny. Biblic. hostorie je zprávou o Božím jednání v dějinách, o jeho působení ve světěk záchraně jeho lidu.

SZ obsahuje velice málo odborného materiálu. Jeho obsah: příběhy a poezie. Nejenom, že informují náš intelekt, ale podněcují též naše emoce, apelují na naši vůli a stumulují našei představivost - to teologie nedokáže. Hebrejská poezie se nečte snadno.Její forma vyžaduje, abychom zpomalili a uvažovali o verších a jejich významu.

Musíme studovat každou knihu SZ, abychom zjistili její žánr a důsledky pro jeho výklad.

- žánr jako imlups pro strategii čtení

- žánr jako sekundrání literární kontext

Při studiu SZ existují tři hlavní oblasti:

1. dějiny

2. literatura

3. teologie

ad 1) každá kniha byla sepsána ve specifickém historickém kontextu a vztahuje se k minulým i současným dějinám

ad 2) jednotlivé knihy mají různou literární formu- Literární způsoby starověké kultury se liší od kultury moderní.

ad 3) teologický záměr - proč byla kniha napsána

Hl.téma biblických knih pochopíme na základě pečlivé exegeze (výkladu) jednotl. biblických textů.

STARÝ ZÁKON JE ZJEVENÍM O JAHVEM VE VZTAHU K LIDSTVU, ZEJMÉNA K VYVOLENÉMU LIDU. Tento vztah není popisován, ale vyprávěn. Správná biblická teologie musí brát v úvahu podstatné téma Bible: VZTAH MEZI BOHEM A ČLOVĚKEM A SKUTEČNOST, ŽE POSELSTVÍ BIBLE JE ZVĚSTOVÁNO V ČASE.

sz NENÍ JEN KNIHOU, KTERÁ OBSAHUJE TEXTY SVĚDČÍCÍ O BUDOUCÍM PŘÍCHODU Mesiáše. Jeho hlavní témata poukazují na Kristův příchod, utrpení a slávu.

 

GENESIS

Kniha počátků, rodu, základ Tóry (pěti kni Mojžíšových)

Přísně vzato je Tóra anonymní.

žánr

- Žánrové signály v knize žádají, aby byla přijata jako pokus o vysvětlení minulosti Izraele. Cílem historie knihy je poskytnout základy pro vznik izraelského lidu a vydání Z8kona v knize Exodus. Sděluje nám, jak Bůh vyvolil Abraháma a vedl jeho rodinu jako svůj lid.

literární umění

- Badatelé citují příběhy z Geneze jako skvostné příběhy vysoce rozvinuté literární prózy.

teologické poselství -

KNIHA ZÁKLADŮ

Gn 1-11 Od stvoření po babyl. věž - nejvýraznějíš poselství této části - nesmírná trpělivost a lásky Boha, který na svůj vzpurný lid nepřestává vylévat své požehnání

 

Gn 12 - 36, 38 - Příběh patriarchů

Skutečnost, že Bůh dává Abrahamovi a Sáře dítě, až když velmi zestárnou, ukazuje, že toto dítě je opravdu daem Božím. Život Abr. a ostatních patriarchů je pro čtenáře názornými příklady života víry.

Gn 37, 39-50 - Příběh o Josefovi

Téma, že Bůh zvrátí zlé úmysly mužů a žen, aby zachránil svůj lid, se táhne celým SZ, nikde však nezaznívá s takovou silou jako ve vyprávění o Josefovi

vztah k NZ -

Abraham je vylíčen jako příklad, aby podpořil křesťanské čtenáře v jejich zápase. Josef je předobrazem Krista. Je si hluboce vědom Božího vedeníve svém životě a to, že ho Bůh určil jako osbovoditele svého lidu.

 

Zobrazeno 1418×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková