chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

O závislostech

24. 4. 2011 16:23
Rubrika: zamyšlení

O závislostech

Závislostí je spousta a některé jsou i dobré. Kdo si myslí, že není závislý, tak kecá. Každopádně jsme závislí na vzduchu, který dýcháme, na jídle, které konzumujeme,

na tom, že postřebujeme spát a další takové ty "biologické" závislosti. Myslím si, že je lehčí přestat pít alkohol (i když alkoholik by se mnou asi polemizoval) než zvládat nepřejídat se. Pít alkohol není nutné, jíst ano.A jde o to najít tu správnou míru. Přiznám se, že v tomto ohledu nemám ráda oslavy. Já se prostě neudržím, když to jídlopřed sebou vidím. Doma si namažu jen jeden krajíc a je to... Ano, cvičit si vůli, ale to je fuška.

Jaké mě napadají ty "lepší" závislosti - třeba můj muž má závislost na chození, na výletech. Je to jeho způsob relaxaxe, řekla bych že jeho způsob bytí. Chodím, tedy jsem. Někteří lidé mívají závislost na posilovně. To také ještě není tak špatné, i když nerada bych měla doma takového závisláka, který když by nemohl jít zvedat ty svoje činky, tak by byl na mě doma protivný. Nedávno jsem narazila na závislost, která na první pohled vypadá jako ctnost. Závislost manžela na své ženě. Několikrát denně jí píše, jak ji miluje, nechce, aby chodila od něj z domova pryč, sám nemá žádné kamarády. Nechtěla bych takového muže. Velmi si vážím svobody mého partnera i té svojí, Jak snadno se z lásky stává závislost, jak snadno můžeme druhého spoutat a ovládat pod zástěrkou veliké lásky. Závislost na lidech znám z vlastní zkušenosti. Prý si ji mnoho lidí vůbec nepřizná. A zase je tu ta úzká hranice mezi krásnými přátelskými vztahy a tím, že druhé potřebuji a využívám pro své potřeby, že posílám smsky, aby mi lidé svým zájmem dávali najevo, že o mě stojí. Bývá tu i neschopnost být chvíli sám - s Bohem, se sebou. Mám přezdívku Lidožroutka a moc bych chtěla být jenom Lidumilka - "nekonzumovat" ty druhé, ale milovat je. Nebezpečná je také závislost na duchovním vůdci. Už slovo "vůdce" dost smrdí. Lepší je duchovní průvodce. Ten "jen" doprovází, jde vedle vás, někdy poradí, pošťouchne, usměrní. Ale vůdce toho se držíte jako klíště a necháte se jím táhnout. Nebo ho sami do takového táhnutí či tlačení manipulujete.

A často si to ani neuvědomíte. Vyhledáváme známé duchovní osobnosti a čekáme na rady, na přesné návody. Zralý kněz vás sám na nebezpečí závislosti upozorní. Vůdce sekty po takové moci nad lidmi prahne.

Pak jsou závislosti na první pohled špatné - závislost na kouření, alkoholu. Jsem ráda, že v mém životě má alkohol funkci "zpříjemňovací" - dám si ráda pivo nebo sklenku vína, ba i becherovku, ale když nebude, nevadí. I toto je dar. Kolik lidí prostě pít neumí, nemůže ani lok, protože by v tom zase jeli. Závislost na drogách, hracích automatech...

Existuje závislost na kafi, na čokoládě a nevím na čem ještě. Dnes se tomu moderně říká "na čem ujíždíš?" Taková závislost na hrách nebo chatování na internetu.... Znám případ mladé maminky, která propadla hraní tak, že když za ní kamarádka přišla na návštěvu, ona maminka jí nevyprávěla o svém životě - dětech, manželovi, vaření, ale líčila jí nějaké fiktivní postavičky z jakési hry.

Kéž bychom pěstovali jenom závislost na Bohu a prosili ho, aby nás od ostatních závislostí osvobozoval.

Zobrazeno 1605×

Komentáře

margotka1

Zajímavé, díky...:-)

kacarovi3

Liduško,četl jsem tvůj příspěvek své ženě a pěkně ji rozčílil.Že se mám k tobě nastěhovat,když se mi stále něco na ní nelíbí.V 18 h.mi napadlo si vyjít na procházku na Pouzdřanskou step a do lesa.Bylo tam nádherně ale žena mi volala,kde jsem.Hned mi můj výlet vyčítala,i když je nemocná a se mnou jít nemohla.Je to negace,nepřejícnost a tet doma slyším samou výčitku.Ona mě nemiluje ale vlastní a cokoliv já udělám pro svou radost,je špatné.Tak v tom tvém příspěvku se jí dotkla ta pravda a byla zlá.Nemám ten život jednoduchý ale žiji rád a jsem štastný.Mít milující přející ženu-to by bylo k neunesení-tolik štěstí...Pavel.

Krasnazena

Také rozčiluju mnoho lidí, když říkám, co si myslím.

kacarovi3

Zkus to Liduško na mě.Já si pravdy vážím.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková