chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

O tichu

19. 6. 2010 11:13
Rubrika: zamyšlení

 

 

 

O tichu

 

Uvažuji o tichu......

 

1.     Ticho jako prázdnota beze slov. Přijde chvíle, když už je všechno řečeno. Na rodinné oslavě poté, co se převyprávěly vtipy, každý přispěl svojí troškou do mlýna o tom, co prožil. Mluvilo se spíše nezávazně, nikdo si nechce nikoho pustit k tělu, všichni vědí, že jsou témata, o kterých se nemluví. Je to ticho vyčerpané, ticho unavené, prázdné.

 

2.     Dobře znám i ticho dusné a dusivé. Ticho, které je k neunesení zvláště v partnerském vztahu. Ta neochota komunikovat, nechuť. Takové ticho zabíjí, drtí. Ticho, kdy má člověk chuť křičet, trhat. Je to ticho před bouřkou. Není pravda, že problémy vyhnijí. Jsou chvíle, kdy by se mělo mluvit a mlčí se a chvíle, kdy by se mělo mlčet a mluví se. Kéž bychom nikdy svým mlčením druhé nedrtili, kéž bychom našli odvahu k vysvětlování, k přijetí, k vyslechnutí. Mít snahu pochopit a když nechápeme, tak třeba jen pohladit a pochovat. Tato ticha ve svém životě nechceme, protože nás izolují do samoty.

 

3.     A konečně ticho pokojné a blahodárné – když konečně po dni plném hluku spočineme, děti spí. Ticho lesa, ticho modlitby. Ticho, které léčí, proměňuje, kterého se nemůžeme nabažit. Ticho spočinutí.

 

4.     A ještě ticho, kterého se tolik lidé bojí. Proto ta sluchátka pořád na uších, proto mobily a počítače, které vytvářejí hluk, hudba, která ohlušuje, abych nemusel přemýšlet. Je to ticho, ve kterém jsou otázky. Kam jdu? Proč právě tohle dělám? Má to smysl? Ticho, které mě dostihne, ve které i pláču. Ticho, které potřebuju, ale bráním se mu, jde z něj strach. Ale i tohle ticho by mělo mít v mém životě místo. Ticho, které klade otázky, které mě chce někam posunout, které mi dovoluje se zastavit a přemýšlet.

Zobrazeno 2169×

Komentáře

Podiven

ad 3) a 4): Ticho a tma jsou dnes luxusním zbožím.

svíce

Ticho musí být hrozné pro starého,osamoceného člověka.Navštěvujme je a povídejme si s nimi.

LuAnZdi

TICHO<br />
být sám se sebou (a s Bohem), trpělivost zůstat a počkat až se naladím, trpělivě počkat až druhý uspořádá myšlenky, než promluví ...<br />
<br />
jsou ovšem i staří, osamocení lidé, kteří dokážou velmi obohatit, se kterými je radost mlčet (ale jsou výjimkou)

tencek

Ad Podiven: Ne tak docela. Luxusní zboží lze koupit. Ticho ani tmu mi nikdo neprodá... I když bych si i nakoupil do zásoby, bo bude asi už jen hůř...

Podiven

Domeček na samotě koupit lze... :-)

tencek

Inu lze, ale dostaneš k němu zdarma tu samotu :-)

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková