chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Ach ta naše příjmení

28. 6. 2010 13:46
Rubrika: deníček

Ach ta naše příjmeníJ

 

V knihovně máme dva čtenáře, kteří jsou stejný ročník a i křestním jménem se jmenují stejně. A jako na potvoru chodí občas ještě do knihovny ve stejný den. Ten jeden se jmenuje Tichý, druhý Tupý. A co se mi povedlo? Pan Tichý je noblesní pán, chodívá v kravatě. A já na něj: „Pane tupý, chcete vytisknout seznam knížek?“ „On se na mě zamračeně podíval a povídá: „Já možná tupý jsem, ale jmenuji se Tichý.“ Krve by se ve mně nedořezal.

            Ale to není všechno. Když má takový Jan Neveselý obchůdek s Dárky pro radost, František Farář místo, aby sloužil mše, provozuje autodopravu, Miloslav Vlk byl hlavním pastýřem ovcí. Otmar Kaplan kaplanoval v Otmarovicíh. Nebo když se paní chtěla představit a říká: „Já jsem Tlustá a protějšek místo, aby odpověděl: „Novák“, pronesl: „Ale není to tak hrozný.“ paní Tlustá je tenká, paní Šťastná nešťastná, paní Chytré nebylo zhůry dáno a  paní Pokorná je nafoukanáJ))))))))))

            Když jsem byla na střední škole – poštovní – a měli jsme telekomunikační provoz, ležely nám na lavicích telefonní seznamy. Protože jsem se občas nudila, našla jsem si v abecedě Vy a četla. No, uznejte, když čtete za sebou Vyhlídal, Vykládal, Vykydal, Vykysal. Vyskočil, Vystrčil, Vyzáblý, nesmějete se taky? Já se řehtala. A protože paní učitelka nevěděl, proč a těžko by se mi to vysvětlovalo, skončila jsem na chodbě.

No a to ani nechci probírat příjmení hanlivá. Manžel mi doteď nevěří, že se mi v mé rodné vísce za moje příjmení Jebavá nikdo nesmál. Dnes už jsem náležitě poučena.

Ale vrcholem všech hrátek s příjmeními je myslí ta skutečnost, že svého času byl farářem v Hrobě pater Mrtvý. Dovedete si představit hrůzu toho nebožáka, který si chtěl v Hrobě na faře domluvit třeba křtiny a v telefonu se ozvalo: „Mrtvý, Hrob, prosím. Jo, ještě tak funus….

 

Lída Křivancová

Zobrazeno 7777×

Komentáře

MartyR

Někdy by rodiče měli přemýšlet než dají dítěti jméno.Potom to dopadá třeba tak,že fanynka Kelly Family dá synovi jméno Angelo Šupák nebo hokejový fanda jméno Wayne Zápařka.Tyhle extrémy máme zase u nás :-)<br />
To je pomsta a ne láska :D

dobrejmeno

MartyR<br />
kdyz o tom nic nevis tak to nepis ty idiote :DD to jmeno nedavala matka ae otec, a uz vubec ne kvuli tvoji skupine :D tvoje iq je asi jak zmrazene makrely ! :Dkdyz neco nevis tak to nesud :D hnupe :D

Zobrazit 20 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková