chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Znamení kříže

23. 3. 2010 14:16
Rubrika: zamyšlení

Dnes ráno jsem rozjímala o znamení kříže. Tak krásně vysvětlené jsem to ještě nikdy nečetla. tak se o to dělím:-)

Znamení kříže – Wilfrid Stinissen – I dnes je den Boží

 

Velmi prostým a konkrétním způsobem, jak uctít Ježíšův kříž, je znamení kříže.

         Už v prvotní církvi se křesťané žehnali na čele malým znamením kříže. Postupně je nahradili větším od čela k hrudi a od levého ramene k pravému.

         Žehnat se křížem je totéž jako chránit se pevným štítem. Když Ježíš visel na kříži, už nenesl kříž, nýbrž kříž nesl jeho. Podobně v něm můžeme nalézt oporu i my.

         Znamení kříže je konkrétním shrnutím naší víry. Začínáme nahoře na čele. Všecko má svůj začátek nahoře, v nebi, u Otce. Ten je podstatou a zdrojem života. Poté ruka spočine na srdci. Bůh sestupuje z nebe, stává se člověkem Ježíši Kristu a přebývá v našem srdci. Vertikála směřující shora dolů představuje vtělení. Pokračujeme od levého ramene k pravému. Všecko spojuje a sjednocuje Duch svatý. V něm Bůh působí na zemi, v našich horizontálních vztazích a v konkrétním jednání.

         Namísto gesta se ale sami můžeme stávat křížem, rozpřáhneme-li ruce. Člověk je nejkrásnější, když pozvedá ruce k modlitbě nebo když chce druhého obejmout.

         Znamení kříže nám trvale připomíná, že jsme ukřižováni spolu s Kristem a že už nežijeme vlastním životem (srov. Gal 2,19-20)

 

Zobrazeno 1661×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková