chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Jste introvert?

27. 3. 2010 11:14

 

 

 

M.O. Lanyeová  - Jste introvert? (Ikar 2006)

 

„Hlavním smyslem štěstí je, že člověk je ochoten být tím, čím je.“ (Erasmus)

 

Autorka se zabývá postavením introvertů ve světě, kde mají navrch extroverti. K objasnění pojmů:

introvert je člověk obrácený do svého nitra, sílu k životu čerpá v samotě

extrovert naproti tomu je obrácený ven, do světa, energii čerpá mezi lidmi

Chtěla bych ještě podotknout, že u nás v Česku se snad nemají introverti tak špatně jako v Americe. Ale posouzení mi nepřísluší, protože jsem extrovert:-) 

 

Introverti bývají druhými vnímáni jako „takoví divní pavouci“. Knížka chce introvertům pomoci. aby si začali vážit své povahy, aby s ní uměli zacházet. Introverze je typ temperamentu, není to porucha ani to není totéž, co stydlivost.

 

Introvert získává energii ze svého vnitřního světa, z myšlenek a dojmů, má vysokou hladinu vnitřní aktivity.

 

Knížka obsahuje test podle kterého zjistíte, zda jste I nebo E. Můžete si také zkusit tento test: http://testosobnosti.zarohem.cz/test.asp

 

Knížka přibližuje i výzkumy mozku, které dokazují, že mozek I pracuje jinak než mozek E. Dále radí introvertům, jak mají pracovat se svou energií, jak si ji rozložit během dne. Věnuje vztahům mezi muži a ženami z hlediska introverze a extroverze. Existují tyto kombinace – introvertní muž – extrovertní žena; extrovertní muž – introvertní žena, dva introverti, dva extroverti (to je na zabití:-) U každého páru jmenuje silné a slabé stránky.

 

Dále v knize najdete rady, jak vychovávat introvertní děti.

 

Velmi důležitou kapitolou je OTPP – osobní tempo, priority a parametry. „Nenechte se zahnat do úzkých věcmi, které nemůžete změnit. Až tento fakt přijmete, osvobodí vás to.“

Tohle platí i pro extroverty. Pamatuji se, že když jsme měli zápis na VŠ, umínila jsem si, že tentokrát nebudu vyčuhovat, budu jednou z davu, tichá a nenápadná. :-) Byla zahajovací mše a kněz se před ní zeptal: „Hraje tady někdo na kytaru?“ A  moje ruka vystřelila do výše.

 

Jasná zásada pro všechny. „Chcete-li něco udělat, řekněte ANO, pokud to nechcete, řekněte NE. Jestliže chcete o odpovědi přemýšlet, řekněte MOŽNÁ.“

 

V poslední části knihy autorka vyjmenovává mnoho praktických rad, jak introverzi přijmout a jak s ní zacházet. Namátkou: - vycházky do přírody, dělejte si přestávky, správně dýchejte, aromaterapie, hudba, vyvážená strava, sepište si , co má pro vás v životě smysl.

 

Knihu by si měly přečíst introverti, aby lépe rozuměli sami sobě a extroverti proto, aby introverty lépe pochopili. Upřímně si myslím, že by bylo třeba, aby někdo napsal knížku Jste extrovert?

 

Zobrazeno 4224×

Komentáře

HelenaH

Do štítku o sobě jsem napsala, že jsem extrovert - myslela jsem, že to charakterizuje lidi, kteří potřebují komunikovat s druhými,kteří hodně a rádi mluví:-) A tobě-svíce-víš jsem 30 let vdaná a zatím jsem nepřišla na to, která kombinace je lepší-prostě je dobrý jít do manželství z lásky a z touhy být s tím druhým v dobrém i zlém. I sebevětší introvert občas otevře své srdce a extrovert potřebuje být sám....

mirkav

ten test je dobrej:o)

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková